Stor ökning av misstänkt salmonellasmitta hos katter

Ett bekräftat fall av salmonella hos katt har upptäckts vid veterinärkliniken Petvet. Enligt chefsveterinären Linda-Mari Landberg är det fler katter än vanligt som uppvisar symptom. "Det är en riktig våg", säger hon.

Den katt som bekräftades ha salmonella kom till kliniken med hög feber och påverkat allmäntillstånd. Oftast insjuknar katten fort och man ska hålla koll på om katten är hängig och inte äter. (Arkivbild)

Den katt som bekräftades ha salmonella kom till kliniken med hög feber och påverkat allmäntillstånd. Oftast insjuknar katten fort och man ska hålla koll på om katten är hängig och inte äter. (Arkivbild)

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-03-27 19:03

Salmonella är en tarmbakterie som sprids med avföring, i vatten, jord, foder och livsmedel till människor och djur runt om i världen. Nu under senvinter-vårvinterperioden märks sjukdomen särskilt hos svenska katter då de fångar fler småfåglar.

– Den kallas ”song-bird fever” just för att det är småfåglar som oftast smittar katterna. En del får nästan inga symptom eller är bara hängiga någon dag medan de som kommer in kan ha hög feber, över 40 grader, och de vill varken äta eller dricka, säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär vid Petvet i Annelund.

undefined
Linda-Mari Landberg, chefsveterinär på Petvet, säger att hon upplever det som att de misstänkta fallen av salmonella har ökat i år jämfört med tidigare år. (Arkivbild)

Enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, är det både självdöda och levande småfåglar samt deras avföring som utgör en smittrisk för både djur och människor. Vid insjuknande får vissa katter även diarré och kräkningar. För katter är det extra viktigt att få understödjande behandling om de inte äter eller dricker eftersom de kan utveckla fettlever.

– Man sätter in dropp och försöker få i dem näring. När det kommer till bakterier tänker man ofta på antibiotika, men det sätter man inte in eftersom det har visat sig att antibiotikan kan förlänga tiden de kan utsöndra bakterien.

Infektionen kan orsaka en blodförgiftning som i värsta fall innebär dödlig utgång för djuret. Eftersom salmonella är en zoonos, vilket innebär att smitta eller sjukdom kan spridas mellan djur och människa, är den anmälningspliktig. Enligt Linda-Mari Landberg är det nu viktigt med handhygien.

– Man ska vara extra försiktig, alltid tvätta händerna och sprita händerna efter att man har hanterat kattlådan.

undefined
Troligtvis är småfåglar en smittkälla till salmonella när katterna fångar småfåglarna vid fågelbord där bakterier kan finnas i fåglarnas avföring. Katten på bild har inget med artikeln att göra. (Arkivbil)

Vid en infektion kan det drabbade djuret fortsatt smitta från 3–6 veckor efter konstaterandet. Linda-Mari Landberg säger att man just nu har flera odlingar från katter och inväntar provsvar.

– Det är säkert flera av dem som är negativa men eftersom den är anmälningspliktig så ska vi ta prover vid misstanke, säger hon.

Linda-Mari Landberg tycker att det är stor skillnad på antalet misstänkta fall i år jämfört med tidigare år.

– Det är väldigt många katter som kommer in som har feber och inte vill äta så det är en riktig våg.

Som kattägare ska man vara uppmärksam på om man i vanliga fall har en ung och frisk utekatt som mitt i allt inte vill äta och är hängig. Då råds man att ta kontakt med veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!