För de som extraknäcker som tomtar under julhelgen är det viktigt att tänka på att pengarna ska skattas och deklareras som övriga inkomster. Jan Janowski som är deklarationsexpert på Skatteverket berättar hur det fungerar med skatt på olika extraknäck, exempelvis som att vara tomte hos olika familjer.
– Om man är anställd som tomte av ett företag är det inga konstigheter, då får man lön och arbetsgivaren betalar in arbetsgivaravgift och skatt. Hyr man däremot ut sig själv som tomte som privatperson gäller andra regler, säger han.
Tomtefar, tomtemor eller en ung tomte kan jobba på tills man kommer upp till den magiska gränsen 22 207 kronor utan att behöva betala skatt om man inte har haft några andra inkomster under året.
– Har man haft andra inkomstkällor under året och sedan extraknäcker vid jul, är man förmodligen över 22 208 kronor och då behöver man betala skatt och deklarera sin inkomst, säger han.
Deklarationsexperten berättar också om egenavgifter och om tjänsteinkomster som under inkomståret understiger tusenlappen.
– Om ersättningen är 1 000 kronor eller mer men under 10 000 kronor, under året från en utbetalare ska egenavgifter betalas på den inkomsten och redovisas i deklarationen, säger Jan Janowski och fortsätter:
– Oftast är man bara en gång till en familj. Jag vet inte vad man tar nu för tiden för att vara tomte (skratt). Men jag kan tänka mig att priset för att hyra in en privat tomte är lägre än 1 000 kronor och då måste man jobba riktigt hårt och ha korta besök under julaftonen för att komma över den magiska gränsen.
Att extraknäcka som privattomte kan exempelvis passa bra för unga studenter som har lägre, eller ingen inkomst alls. Han tror att ungdomar är ganska medvetna om vad de kan tjäna utan att behöva skatta för det.
– De känner till de jämkningar som finns för ungdomar och de kan skicka in till oss så att arbetsgivaren inte drar någon skatt för några veckors jobb under sommaren, säger han
Brukar du ha en hyr-tomte på julafton?
– Nej, det har jag faktiskt inte haft än. Mina barn är för små men de tror definitivt på tomten. Det kan bli aktuellt när de blir äldre, säger Jan Janowski.