Så många Piteåbor kan påverkas av Northvoltvarslet

Northvolt varslar 1 600 personer från fabrikerna i Skellefteå och Västerås. I Skellefteå är det 1 000 anställda som kan få gå från sina jobb. "Det kan vara 200–300 Piteåbor som berörs", säger Piteås kommunalråd Patric Lundström (S).

"Det är ett tufft läge och jag förstår att det är en stor oro bland de anställda", säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå. (Arkivbild)

"Det är ett tufft läge och jag förstår att det är en stor oro bland de anställda", säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Anders Thelin

Piteå2024-09-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Northvolt varslar 1600 anställda från fabrikerna i Skellefteå och Västerås, vilket kan påverka cirka 100 direktanställda Piteåbor.
  • Piteå kommunalråd Patric Lundström uttrycker att siffran kan vara högre då entreprenörer från Piteå kan vara indirekt påverkade.
  • Kommunen hade hoppats på att Northvolts etablering skulle gynna Piteå i inflyttning, men har inte sett en ökning av invånare.

Under måndagen var rubrikerna svarta när det från Northvolts företagsledning meddelades hur många som kan bli av med jobbet.

– Vi har försökt få fram en siffra och någonstans rör det 100 direktanställda Piteåbor. Sedan vill jag hävda att det inte stannar där, om de har 100 direktanställda så har vi även entreprenörer från Piteå som är där. Man brukar säga gånger tre, så säg att det i alla fall berör 200–300, säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå.

I och med Northvolts etablering skapade Piteå kommun förutsättningar för att Jävre skulle expandera. 19 tomter blev sedan 13 större tomter men enligt kommunalrådet är det bara en av tomterna som det byggts hus på.

– Det fanns tre intressenter men det är en som gått vidare med att bygga. Då kan man inte säga att det är ett lyckat projekt, men det är klart att tomterna finns ju där så finns det intresse är det bara att bygga.

Han säger att man hade förhoppningen om att nyinflyttade skulle välja Jävre som en ort, men att man använt en Piteåbos syn på hur man bor.

– När jag pratar med ansvariga för inflyttningen på Northvolt så säger de att vi nog har gjort en felsatsning. Det är klart att många Piteåbor bor i villa, men de som flyttar till Skellefteå för jobb, antingen från annan stad i Sverige eller från utanför Sverige, de väljer att bosätta sig i lägenhet, säger han och fortsätter: 

– Villakvarter var kanske fel insats. Det är inte mer än att man ska vara ärlig med sig själv, vi kanske skulle ha satsat på en detaljplan för ett flerbostadshus i stället.

undefined
Under måndagen meddelade Northvolt att 1 000 anställda vid fabriken i Skellefteå varslas. Även all expansion av fabriken stoppas. Det kommer troligtvis påverka Piteåbor som jobbar där. (Arkivbild)

Patric Lundström säger att man redan under måndagen tog kontakt med Skellefteå kommun för att visa att man hjälper till vid en omställning om det skulle behövas.

– Vårt mål är att stötta Skellefteå i det här. Vi tog kontakt med dem och sedan gav vi tidigt uppdraget till Inflyttarservice att gå ut med en förfrågan till näringslivet om vilka kompetensbrister vi har som går att fylla.

När det blev klart att Northvolt skulle etablera sig i Skellefteå drog man slutsatsen att det skulle gynna Piteå i inflyttning. Nyligen presenterade kommunledningen en ny vision för år 2050, där man vill att Piteå ska bli bästa stället att bo på.

– Vi ser inte att vi har fått fler invånare från Skellefteå, däremot har vi sett att fler personer väljer att pendla dit än vad man gjorde innan, säger Patric Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!