Så kommer polisen att arbeta med förbudet

Det nya EU-förbudet mot blyhagel ställer nya krav på både jägare och polis. Här berättar Marcus Eriksson, polisens jakt- och viltansvarig i Piteå, om hur polisen kommer att arbeta med anledning av förbudet.

Marcus Eriksson, stationsbefäl och jakt- och viltansvarig på polisen i Piteå, säger att tillsynen av blyhagelförbudet kommer att bedrivas på samma sätt som tidigare. (Arkivbild)

Marcus Eriksson, stationsbefäl och jakt- och viltansvarig på polisen i Piteå, säger att tillsynen av blyhagelförbudet kommer att bedrivas på samma sätt som tidigare. (Arkivbild)

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2023-02-15 08:00

Den nya EU-förordningen gör det förbjudet att använda blyhagel i och inom 100 meters avstånd från våtmark. I förordningen framgår också att det kommer att anses vara brottsligt att bära med sig blyhagelammunition inom dessa områden. Marcus Eriksson, jakt- och viltansvarig på polisen i Piteå, säger att polisen däremot inte kommer att ändra sina rutiner med anledning av förordningen.

– Det kommer att falla in under de tillsyns- och jaktkontroller vi redan bedriver. Vi kommer nog inte enbart åka ut för att kolla just blyhagel. Det handlar ju även om huruvida man har jaktlicens, tillstånd för vapen och så vidare. Det blir en del i vår ordinarie jaktbevakning, säger han och fortsätter:

– Vi kontrollerar ju jägare och deras utrustning redan i dag. Det finns redan ett förbud mot blyhagel i Sverige och jagar man med det i våtmark har man riskerat åtal även tidigare. Det som är nytt är definitionen av våtmark och att man inte ens får bära blyhagel inom 100 meter från våtmark. Det här kommer däremot inte att förändra hur vi jobbar med kontroller i jaktsammanhang.

Den del av EU-förbudet som gör det straffbart att bära blyhagel i våtmark innebär på papper att man kan dömas för brott utan att ha haft för avsikt att jaga på den mark man vistas i. Detta genom att exempelvis ha en blyhagelpatron i fickan. I sådant fall anses det enligt förordningen ligga på individen att själv bevisa att man inte haft för avsikt att jaga på området, så kallad omvänd bevisbörda. Detta strider synbart mot svensk grundlag som säger att en individ är oskyldig tills motsatsen bevisats. Marcus Eriksson säger att man från polisens sida inväntar mer information om hur polisen förväntas jobba med denna del av förbudet.

– Där måste även vi invänta vad som sägs. Man har som jägare redan viss rätt att passera områden där man inte har rätt att jaga. Det kan exempelvis vara att passera mark där man inte har jakträtt. Jag tror inte man ska utgå för att man kommer att behöva stå där som jägare och bevisa sin oskuld om det är uppenbart att man inte haft för syfte att jaga, säger han.

Har ni rätt att kroppsvisitera jägare vid kontroller?

– Vi har i dag rätt att kontrollera vapen, jaktlicenser och liknande. Om man jagar i våtmark ska man kunna visa upp sin utrustning. Vi gör allmänna kontroller och börjar inte visitera folk om det inte finns misstanke om brott. Ser vi däremot en jägare som slänger ner sitt patronbälte i en ryggsäck när vi kommer, då kan man ju misstänka att något inte står rätt till. Vi är inte ute efter att kroppsvisitera jägare och ställa till det för folk, men vi är samtidigt en tillsynsmyndighet.

Marcus Eriksson säger att han är medveten om att många jägare oroas över den nya förordningen och att det ofta handlar om att man är rädd för att göra fel.

– Jag tror inte det här kommer att bli ett problem, men samtidigt vet jag att det finns en stor oro hos jägare om hur den nya lagstiftningen kommer att utformas. Det finns en debatt och många är oroliga för att göra fel. Vår uppfattning är att de allra flesta jägare är måna om att följa de regler som finns. Jag tror däremot att man ska ta det lite lugnt just nu och invänta vad som faktiskt kommer att gälla och hur det ska tillämpas, säger han.

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!