Rönnberg på plats i Ukraina när kriget bröt ut

Utrikesreportern Ritva Rönnberg med rötter i Piteå hårdbevakade det första dygnet av den ryska invasionen på plats i Ukraina. "Det är en av de grejerna som har påverkat mig mest", säger hon.

Förra helgen åkte Ritva Rönnberg till Ukraina. I torsdags vaknade hon upp när den ryska invasionen hade påbörjats i delar av landet. Efter en dags intensiv rapportering tog hon sig hem via Polen tillsammans med sin kollega.

Förra helgen åkte Ritva Rönnberg till Ukraina. I torsdags vaknade hon upp när den ryska invasionen hade påbörjats i delar av landet. Efter en dags intensiv rapportering tog hon sig hem via Polen tillsammans med sin kollega.

Foto: Ritva Rönnberg

Piteå2022-02-26 15:00

Rysslands invasion av Ukraina beskrivs som det värsta som har hänt Europa sedan andra världskriget. TV4:s utrikesreporter Ritva Rönnberg, med rötter i Piteå och hus i Hortlax, var på plats i Lviv när de första flyglarmen ljöd natten mot torsdagen.

– Jag vaknade av något och satte på CNN. Det första jag såg då var en reporter på ett tak i Kiev. Kort efter börjar han prata om att det smäller långt bort. Då slog de ut ett militärt flygfält utanför Kiev. Sedan började redaktörerna ringa mig och skickade upp mig på taket där vi sänder live, säger hon.

En bit in på morgonen började flyglarmen gå även i Lviv, tio mil från den polska gränsen. Ritva Rönnberg fick information på engelska från de ukrainska inrikesministeriet via en Whatsapp-grupp med journalister och andra.

– Vi fick väldigt mycket information därifrån. Vi fick bland annat en karta med nedslagspositioner på områden och städer som hade drabbats av flyganfall, raketbeskjutning eller drönarattacker. Det var då man förstod hur enormt omfattande det här var.

Hur gick tankarna när flyglarmen ljöd?

– Då kände jag att vi behövde jobba på under morgonen och sedan försöka ta oss ut ur Ukraina genom Polen. Vi lämnade Ukraina med en privatchaufför och såg hur hela staden var full av köer till bankomater och det var kilometerlånga köer till vissa bensinstationer. Det var kaos. Det var en stor rörelse västerut mot Polen. De här tio milen tog kanske tre timmar att ta sig.

Sent på torsdagskvällen lämnade hon landet via Polen tillsammans med kollegan och tusentals flyktingar. De köade närmare sex timmar till fots för att ta sig ut ur Ukraina och in i Polen.

– Vi stod bland de som flydde. Det var väldigt känslomässigt. Det är en av de grejerna som har påverkat mig mest. Att stå sex timmar bland kvinnor och barn, män och gamla, säger Ritva Rönnberg.

Vid 01-tiden anlände de i Warszawa och på fredagen flög de hem till Stockholm via Köpenhamn.

Med vilka känslor lämnade du Ukraina?

– Jag åkte hem med känslan av att herregud vilket fruktansvärt övergrepp på en befolkning och ett land som inte har gjort någonting.

Hon beskriver det ukrainska folket som stolta över sin demokrati.

– Många människor som vi pratade med i början av veckan uttryckte förhoppning om att det inte skulle bli något. De har levt med den här typen av hot sedan 2014. När vi lämnade hotellet önskade jag receptionisten lycka till och pratade med honom en stund. Han sa "vi har demokrati, vi har demokrati", han var väldigt stolt över det, säger Ritva Rönnberg och fortsätter:

– Vi kanske har tagit demokratin för givet. Vi har haft det så länge och har demokratiska grannar, vi har på det stora planet en human människosyn och ser inte människor som figurer som vi kan göra vad vi vill med och låta lida hur som helst. Men nu har vi ett sådant läge.

Hon tror liksom många andra att invasionen av Ukraina har skakat om den världspolitiska ordningen.

– Det är nästan ofattbart stort. Vi vet inte riktigt var det här slutar. I ett världspolitiskt perspektiv har det kastat om allting, alla maktförhållanden och så. Det kommer leda till att fler länder spenderar oerhört mycket mer pengar på sitt försvar till exempel. Att det är så nära oss kommer leda till att även Sverige gör det och ser över sina allianser, säger Ritva Rönnberg.

Ritva Rönnberg

Bor: Stockholm. Har även hus i Hortlax, Piteå, där hennes morföräldrar drev kafé på 1940-talet.

Ålder: 58 år.

Arbete: Jobbar som utrikesreporter på TV4. Bevakade det första dygnet av Rysslands invasion av Ukraina på plats tio mil från den polska gränsen.

Hon har rapporterat från terrordåd i Paris, Nice och var den första som rapporterade om fängslade Annika Östberg.

I huset i Hortlax finner hon lugnet mellan resorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!