Man åtalas – misstänks ha rammat grind med traktor

Den notoriske rattfylleristen från Piteå åtalas för grovt olaga intrång. Enligt åtalet rammade han polisens förvar för beslagtagna fordon med traktor och fraktade hem sin bil på gafflarna. Traktorns däckavtryck ledde polisen på rätt spår.

Traktorgafflarna lämnade spår i lacken på rattfylleristens bil.

Traktorgafflarna lämnade spår i lacken på rattfylleristens bil.

Foto: Polisen

Piteå2024-06-23 15:00

Nyheten i korthet

  • En notorisk rattfyllerist från Piteå åtalas för att ha brutit sig in på polisens förvaringsplats med traktor och tagit tillbaka sin beslagtagna bil.
  • Mannen, som tidigare dömts för bland annat grovt rattfylleri, använde traktorn för att ramma grinden till förvaret och lyfte sedan ut bilen med gafflarna.
  • Rättegången mot mannen, som nekar till brott och vägrar betala ersättning för skador på grinden och transporten av bilen, inleds den 25 juni.

Rattfylleristen i 45-årsåldern är välkänd av polisen. Han förekommer i belastningsregistret under 14 avsnitt och senast i juni 2022 dömdes han för grovt rattfylleri, grov olovlig körning, våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman till fängelse i tre månader. 

Han har även tidigare, under åren 2013-2019, dömts för grovt rattfylleri till fängelsestraff och skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. 

Efter flera nya fyllekörningar tröttnade polisen på mannens framfart och beslagtog hans bil. 

Fordonet ställdes in på polisens förvaringsplats bakom polishuset mot Timmerleden. Men mannen var inte nöjd med polisens beslut och en natt i januari tog han saken i egna händer. Men en gaffelförsedd traktor rammade han grindarna till förvaret och bar hem sin beslagtagna bil.

På morgonen efter upptäcktes intrånget och polisens misstankar riktades mot mannen eftersom det var just hans fordon som försvunnit från förvaret. Bilen var avställd och hade körförbud och mannens körkort var återkallat efter hans tidigare brottslighet.

Polisen gjorde husrannsakan på mannens egendom och hittade fordonet som stod vid en snöhög. Man konstaterade att bilen inte körts till platsen eftersom det var ett tjockt lager av is och snö på bilens framruta och tak.

undefined
Traktorspåren viktig bevisning i rättegången.

"Det fanns även tydliga spår av traktordäck i snön intill bilen samt spår av traktorgafflar under sparklådan. Man kan se att plåten är intryckt på två ställen under respektive bildörr", skriver polisen i förundersökningen.

På mannens gårdsplan stod en traktor och när polisen jämförde spåren vid förvaret med traktordäcken stämde de överens. Traktorn hade olika däckmönster precis som spåren i snön bakom polishuset.

undefined
Traktorn stod på mannens gård när polisen kom och gjorde husrannsakan på egendomen.

Bilen fraktades tillbaka till polisstationen med bärgare. Mannen var fåordig under polisförhören och de flesta frågor svarar han med "inga kommentarer". Han säger att han inte äger någon traktor och att det inte är hans tomt den står på.

– Det är någon som jävlas, säger han i förhör.

undefined
Traktorgafflarna lämnade spår i lacken på rattfylleristens bil.

Piteå näringsfastigheter, PNF, äger förvaret och kräver ersättning på 42 000 kronor för skadorna på grindarna. Polisen har också krav på mannen – 2 825 kronor – för frakten av bilen tillbaka till förvaret. 

Mannen vägrar betala och godtar inte ett strafföreläggande. Han åtalas för grovt olaga intrång och överträdelse av myndighets bud. 

Rättegång inleds den 25 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!