Kinesiska appen Tiktok är omåttligt populär och har över en miljard användare världen över. Även i Sverige har appen gjort succé och intresset för att spela in korta videoklipp och dela dem via Tiktok växer.
Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance och det finns farhågor om att Kina använder appen för att övervaka användare och sprida propaganda. Därför har flera regioner och kommuner i Sverige förbjudit Tiktok på de anställdas telefoner, surfplattor och datorer.
Inom kort följer Piteå kommun med strömmen och inrättar ett förbud mot den kinesiska appen.
– Utifrån ett säkerhetsperspektiv får medarbetare eller förvaltningar i Piteå kommun inte använda sig av plattformar där det finns misstankar om olovlig datainsamling och Tiktok är ju ett exempel på en sådan plattform. Det betyder att appen Tiktok inte får finns nedladdad i digital utrustning – mobil, padda eller dator – som Piteå kommun äger, säger kommunchefen Andreas Lind.
Det som kan upplevas problematiskt är att många anställda tilldelas en mobil av kommunen som även får användas privat eftersom det inte är någon merkostnad. Det innebär att den som är kommunanställd och vill använda Tiktok måste ha dubbla telefoner.
Kommunen går varsamt fram med förbudet och börjar med en uppmaning till personalen.
– Vi har hög tilltro till att alla kollegor förstår att våra behov av säkerhet på kommunens telefoner, plattor och datorer är hög. Ser vi att det finns ett behov av att tekniskt begränsa och radera appen så kommer vi att göra det, säger Andreas Lind.
Är det aktuellt att förbjuda fler appar än Tiktok?
– I den anvisning vi kommer att ta är det Tiktok som är exemplet och där vi uttryckligen säger att det inte ska finnas nedladdat, säger kommunchefen.
Piteå kommun har 2 277 mobilabonnemang med tillhörande telefoner. Förutom dem finns det ett 50-tal surfplattor med tillhörande abonnemang avsedda för politiker.
– När anvisningen går ut kommer samma sak att gälla för dem. Går vi ut med en rekommendation att något inte ska användas så ska det inte användas, oavsett plattform, säger Lind.
Hur behandlar ni elevdatorer?
– Jag har inte tänkt på den frågan, vi får ta det och fundera på det, säger Andreas Lind.
Region Norrbotten tittar också på ett Tiktok-förbud, men har inte kommit lika långt som Piteå kommun i processen.
– Vi har i dagsläget en diplomatisk inställning till olika appar och sociala medier på våra enheter. Vi följer utvecklingen, men i dagsläget har vi inte tagit något officiellt beslut där vi har bestämt att förbjuda Tiktok, säger Daniel Ström, IT/MT-direktör på Region Norrbotten.
Enligt Ström är bevisläget mot hur Tiktok använder datan bristfälligt.
– Det finns inga defacto bevis som pekar på att datan används i tvivelaktiga syften. Som jag ser det är det en risk man hanterar utifrån att bolaget har politisk representation i sitt ägandeskap, säger han.
Det är oklart när Regionen fattar beslut om Tiktok ska förbjudas eller inte.
– Vi bevakar frågan, men vi kommer inte ta beslut i närtid om inte nya fakta kommer där man svart på vitt kan visa att datan används i de syften man antyder – då kommer Region Norrbotten att agera utifrån den informationen, säger Daniel Ström.