Över 100 Piteåbor berörs av Northvoltkrisen

Många av de som nu är varslade från Northvolt uppger att de vill stanna i regionen och att de vill bo och arbeta här. För att kunna stötta och samordna har nu kommunen skapat en särskild grupp.

Tomas Backeström är sammankallande i den nya grupp som kommunen skapat för att stötta drabbade i Northvoltkrisen.

Tomas Backeström är sammankallande i den nya grupp som kommunen skapat för att stötta drabbade i Northvoltkrisen.

Foto: Angelika Doverstål och Simon Olofsson

Piteå2024-10-13 13:32

Nyheten i korthet

  • En ny kommungrupp har skapats för att stödja de som riskerar att förlora sina jobb i "Northvoltkrisen". Gruppen vill säkerställa att de drabbade kan stanna och arbeta i regionen.
  • Gruppen kommer att samordna information och stöd till de drabbade, men betonar att näringslivet behöver göra en egen analys av kompetensbehovet.
  • Många av dem som riskerar att bli arbetslösa är gästarbetare som behöver hitta nya jobb inom tre månader för att kunna ansöka om förlängt arbetstillstånd.

– Gruppen är i uppstartskedet nu. Vi vill kraftsamla för att bistå Skellefteå, och stötta de Pitebor som drabbas på bästa sätt, säger Tomas Backeström, avdelningschef Hållbar tillväxt. 

Tomas Backeström är sammankallande i den nya interna samverkansgrupp som ska följa utvecklingen i Northvoltkrisen och dela informationen både internt i gruppen och till andra aktörer som kan tänkas behöva den. 

– Vad kan vi som kommun göra för att tillsammans med näringslivet fånga upp de personer som nu riskerar att blir arbetslösa? Regionen har en kompetensbrist och vi på kommunen behöver jobba för att de bosätter sig och kan livnära sig här.

Många av de som riskerar att bli arbetslösa är gästarbetare från andra länder och deras enda möjlighet att få stanna i Sverige är att få ett nytt jobb inom tre månader med minst 80 procent av medianlönen i Sverige vilket är cirka 28000 kronor. Då kan de ansöka om förlängt arbetstillstånd från Migrationsverket. 

– Vi kommer att åka ner och vara med på de rekryteringsevent som Skellefteå anordnar, för att lyssna och ta del av information. Vi vill vara på tårna, men gruppen kommer endast att samordna olika aktörer. Näringslivet måste göra sin egen analys och kartläggning av kompetensbehovet.

Kommunen har inte gjort någon analys för att se vilka verksamheter som är i mest akut behov av personal, och inte heller om den personal som nu blir varslad motsvarar den kompetensbrist som finns i kommunen, men Tomas Backeström framhåller att det finns möjligheter till kompetens-, och karriärväxling med hjälp av vuxenutbildningen. 

– Många har uttryckt att de vill stanna i Norrbotten och att de vill leva och bo här. Vi har försökt ta reda på hur många som är direkt eller indirekt berörda av krisen och vi uppskattar att det rör sig om ungefär 100 till 120 Piteåbor. 

Siffrorna är dock osäkra och vad som händer med Northvolts framtid och hur många som får gå vet man inte förrän på måndag när skatteskulden ska betalas och sedan när förhandlingarna med facket är klara. 

– Vi har satt ihop den här gruppen nu för att kunna skapa oss en översikt om vad vi som kommun kan göra och vad vi får göra. Vad som är rimligt att vi som kommun gör och vad individen själv behöver göra. Vi behöver också se över bostadsfrågan om det blir en inflyttning, så det är många delar som vi nu behöver titta på tillsammans med representanter för de andra enheterna i kommunen. 

Gruppen har sitt första möte under veckan. 

Samverkansgruppen

Gruppen består av kommunalrådet Patric Lundström, (S), tillförordnade kommunchefen Leif Wikman, representanter från Vuxenutbildningen, Näringslivsavdelningen, Kommunikationsavdelningen, Inflyttarservice Move to Piteå samt avdelningen Hållbar tillväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!