I våras hittade en kvinna i centrala Piteå ett flertal tomma flaskor nedanför sin lägenhet vid parkeringsdäcket och därefter har problemet fortsatt. Efter högljudda kvällar har det blivit en vana för henne att gå ut och plocka ihop flaskor på morgnarna.
– Många äldre bor i området och på kvällarna hör vi ofta berusade ungdomar. Vi får i snitt plocka upp tre stycken flaskor per dag. Jag misstänker att de dricker det eftersom det är så stora mängder som kastas ner.
Kvinnan är inte ute efter att peka ut någon, men hon är orolig för ungdomarnas hälsa. Hon vill uppmana alla föräldrar att prata med sina barn.
– Jag skulle helst se att det skulle vara åldersgräns på handsprit. Nu kan vem som helst få tag på det och det handlar ju om deras framtid. Prata med era ungdomar.
Samtalen om förtäring av handdesinfektion har ökat en del, berättar Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Han säger att risken för alkoholförgiftning är större vid förtäring av handsprit – jämfört med vanlig alkohol.
– Vi har kunnat se fler såna samtal under pandemin. Det är väldigt starkt jämfört med vanlig whisky som är omkring 40 procent. När man dricker handsprit, som kan vara upp till 75 procent, blir man dubbelt så berusad. Risken för alkoholförgiftning ökar och andra vanliga biverkningar är magsmärtor och kräkningar.