Omfattande restnotering av viktigt läkemedel

Den omfattande restnoteringen av hormonplåster mot klimakteriebesvär fortsätter. De flesta styrkorna har varit slut sedan långt före jul. Jag känner medlidande", säger Samuel Silkestrand på Läkemedelsverket.

Hanna Smeds, receptarie på Apoteket Renen, säger att hon får mängder av frågor kring restnoteringen av hormonplåster.

Hanna Smeds, receptarie på Apoteket Renen, säger att hon får mängder av frågor kring restnoteringen av hormonplåster.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2024-03-11 07:10

Samuel Silkestrand jobbar som utredare på Läkemedelsverket. Han säger att just hormonplåstret Estradot varit restnoterat till och från sedan 2019. Det senaste årets restnotering som pågått under i stort sett hela 2023 beror enligt honom på problem med tillverkningen eller produktionsplaneringen.

undefined
Samuel Silkestrand, utredare på Läkemedelsverket, känner medlidande för de kvinnor som inte får tag i hormonplåster. (Arkivbild)

Vad tänker du om restnoteringen?

– Det skapar både oro och lidande och jag känner medlidande med de drabbade. Sedan är det så att det ofta går att ersätta den aktiva substansen i plåstren som är estradiol. Den finns att få tag på i gel och spray men om man är van vid plåster så förstår jag att man vill ha det, säger han.

undefined
Estradot 25 mikrogram dök plötsligt på apotek i Piteå efter att de varit restnoterade i tre månader.

Hur allvarlig är restsituationen?

– Läkemedelsverket ser alla restsituationer som allvarliga och rangordnar dem inte men det är klart att det är skillnad på om det saknas adrenalinpennor för hjärtat eller om det saknas en mildare värktablett.

Vad gör Läkemedelsverket för att förbättra situationen?

– Vår uppgift är i första hand att vara ett informationsnav och sammanställa och publicera prognoser. Men vi jobbar också proaktivt för att förebygga restsituationer och samverkar med flera aktörer i försörjningskedjan. Konkreta saker vi gör för att förbättra tillgängligheten kan vara att godkänna ansökningar om dispensläkemedel och licensläkemedel som kan tas in till Sverige som ersättning för till exempel hormonplåster. Utöver det finns flera pågående regeringsuppdrag för att förbättra tillgängligheten på läkemedel. Staten tar krafttag.

undefined
Hanna Smeds, receptarie på Apoteket Renen, säger att hon får mängder av frågor kring restnoteringen av hormonplåster.

Hanna Smeds, receptarie på Apoteket Renen, säger att frågorna om varför det inte finns hormonplåster att få tag på är många.

– Vi har slutat att uppge det datum som leverantören har angett som leveransdag för det flyttas bara fram. Istället säger vi att vi hoppas att vi får in så fort som möjligt. Plåster av den svagaste styrkan, 25 mikrogram, fick vi in den 14 februari. Alla andra styrkor är fortsatt restnoterade, säger hon.

Hanna Smeds säger att leveransen av hormonplåster varit svajig i några år och har fått förklaringen att det nog handlar om råvarubrist.

– Det är något som saknas i tillverkningen och då får det väldigt stor påverkan, säger hon och tillägger:

– Det är bra att man börjat prata mer om klimakteriet då det ger så påtaglig påverkan på kroppen. Någon sade att det är lika stor förändring som puberteten fast åt andra hållet.

undefined
Läkemedelsverkets uppgift är i första hand att vara ett informationsnav och sammanställa och publicera prognoser. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!