Tanken på en glass som smakar palt kan ju annars vara lite avskräckande. Det var för övrigt den här reporterns första spontana reaktion, men Daniel Lindström, delägare i Järnspisens matbod som initierat det nya glassreceptet, bedyrar att den inte bara är god, utan jättegod.
– Vi har haft flera avprovningar under den här utvecklingsfasen för att säkerställa det, man ska verkligen vilja ha mer.
Med vi menar han då sig själv och den andra delägaren, hustrun Cecilia Lindström, tillsammans med Sebastian Gröndal och Julia Grönberg från Tegelbrukets hantverksmejeri.
– Vi har ju ett samarbete med dem och säljer deras glass sedan tidigare så det var helt naturligt att vända sig till dem då idén om en "paltglass" föddes, förklarar han.
Ägarna av Järnspisens matbod har också sedan tidigare tillagat mängder av saker med Piteås stolthet och har en mängd rätter gjorda på palt som de serverat under årens lopp:
– Palten kan ju kokas, stekas, stuvas, wokas ... ja, man kan göra så otroligt mycket med den. Vi har tidigare gjort förrätter med både dillstuvad palt och paltchips som serverats med rom och creme fraiche. Vi har också gjort en dessert med en sötare kardemummakryddad palt fylld med hjortron till exempel.
Med det i åtanke var det självklart att försöka få fram en riktigt god Piteglass.
– Vi gillar verkligen glass och vill förädla och vidareutveckla den lokala matkulturen så vad passar då bättre än en glass med smak av palt?
De är ju ändå Piteåbor och driver ett matföretag i just Piteå, han och hustrun.
Idén föddes förra hösten och utvecklingsarbetet har sedan pågått under några månaders tid. Utöver smaken på själva glassen har man ägnat tid åt att få fram en passande förpackning. På bägaren finns nu förutom de båda företagens loggor små budskap på pitemål såsom "Ittjen nö" (som Daniels mormor alltid sa), "glasschwimen" och "gåodsmöckot".
Lindström berättar vidare att varje halvlitersbägare med glass innehåller en halv palt (!) och dessutom lingon, smör och mjölk förstås.
Kanske är det mitt ambivalenta ansiktsuttryck som får honom att på nytt bedyra hur god glassen är.
– Och det är en perfekt gå-bort-present eller något att bjuda hemvändare på, säger han.
Han poängterar också hur viktigt det är att lokala företag samarbetar när en idé kläcks. Som man gjort med Piteglassen.