Mirja Lakso är frilansjournalist från Piteå och hon skulle till Stockholm för att föreläsa om sina resor genom några av världens mest stängda länder. Hon använder ofta bokningssajten Kiwi för att hitta billiga biljetter.
– Jag har använt dem sen 2016 och det har inte varit några problem, så jag bokade via dem den här gången också. Biljettpriset var billigare om jag bokade till London med mellanlandning i Stockholm. Det stod att man skulle ta med sig sina resehandlingar och fixa visum om det behövdes, så jag hade tagit med mig mitt pass.
Hon föll dock offer för den senaste trenden som kallas för "skiplagging" eller "hidden city ticket”. Fenomenet går helt enkelt ut på att man bokar en biljett till en slutdestination men struntar i att kliva på anslutningen. Man kliver istället av där planet mellanlandar.
– Jag fick en chock när jag skulle checka in i Luleå. De sade "du ska åka till London", men jag sade "nej jag ska åka till Stockholm", då sade de att "nej du måste åka till London, annars får du inte åka med".
Mirja Lakso tog upp sin biljett, där det stod Luleå–Stockholm, men när hon läste det finstilta blev hon ganska ställd. Där stod det "berätta inte för någon att du tänker kliva av" och "visa inte biljetten om den inte efterfrågas". Kiwi uppmanar resenärerna att hålla tyst eller ljuga om någon frågar vart de ska resa. SAS-värdinnan sa att de varit med om fenomenet tidigare men att SAS nu hade förbjudit det.
– Det kan bli böter, sa flygvärdinnan.
Kiwi påminner sina resenärer att bara boka "hidden city"-biljett om de reser utan bagage, eftersom bagaget checkas in hela vägen och därmed hamnar på slutdestinationen.
– Jag hade ju bara handbagage så det var inget problem. Jag försökte resonera med flygvärdinnan om att de kunde göra ett undantag, men det gick inte. De sade bara att biljetten var ogiltig. Flygvärdinnan uppmanade mig att ta kontakt med Kiwi för att få tillbaka pengarna. Sen sa hon att det är ett stort problem och att de kommer ta detta med Kiwi.
Hon fick gå åt sidan och försöka boka en ny biljett på nätet men det gick inte med så kort framförhållning. Till slut fick hon hjälp med ett telefonnummer så att hon kunde ringa SAS och boka ny biljett.
– Jag hade tur och kom med ett plan som gick drygt en timme senare än det jag skulle ha tagit. Jag fick smått panik, det är ju många som reser nu när det börjar närma sig jul och det blev dyrt eftersom jag var tvungen att köpa nya biljetter till mycket högre pris. Jag skulle stå på scenen i Stockholm samma kväll. Tänk om jag inte hunnit dit.
Det är inte bara SAS som förbjudit skiplagging. Enligt både internationell media och svensk media är även utländska flygbolag på krigsstigen mot fenomenet. Några amerikanska flygbolag har stämt sajten skiplagged som startade det och hotar den som använder sig av tricket med dryga böter, nekad återbetalning av resor som inte blir av och indragna bonuspoäng. Resenären kan också riskera att returresan blir annullerad och bli utan eventuell förseningsersättning. Flygbolagen menar att eftersom de står och väntar på passagerare som aldrig dyker upp blir det förseningar som kostar bolagen stora summor pengar.
När Mirja Lakso ringde Kiwi för att få tillbaka sina pengar för den outnyttjade biljetten hamnade hon på ett call-center i Indien. De hävdade tvärtemot SAS att biljetten var giltig och att hon därför inte kunde få tillbaka några pengar. Felet enligt Kiwi var att hon berättade för flygpersonalen att hon tänkte kliva av i Stockholm.
– Problemet var alltså att jag avslöjade för flygbolaget att jag skulle flyga med en "dold destination". Jag borde ha ljugit. Så nej jag fick inga pengar tillbaka.
– Jag har rest över hela världen men jag var inte förberedd på det här, säger Mirja Lakso.
När PT når Kiwi hamnar även PT hos ett indiskt call-center. Vi ger Monica som hjälper oss alla bokningsdetaljer för Mirjas Laksos flight. Hon menar först att det måste bero på att Mirja Lakso saknade visum. Vi förklarar att man inte behöver ha visum för att flyga till London. Då säger hon att flighten redan är stängd och att det inte går att få några pengar tillbaka. När vi förklarar att flighten avgick igår så säger hon att Mirja Lakso ska skicka in ett bevis på att SAS nekat henne att resa på grund av att hon bokat till London och inte Stockholm.