Sprängning i Piteå planerades av knarklangare

Det pågår en strid om drogmarknaden i Piteå. En Piteåbo som fungerat som knarkkurir uppmanas i en krypterad chat att spränga adresser till konkurrenter i Piteå. "Ja kan fixa bomber till dig. Gå och spräng dom", skriver en man med kopplingar till gängkriminella.

Mannen i 30-årsåldern från Piteå uppmanas i en krypterad chat att spränga konkurrenter på drogmarknaden.

Mannen i 30-årsåldern från Piteå uppmanas i en krypterad chat att spränga konkurrenter på drogmarknaden.

Foto: Montage / Polisens förundersökning

Piteå2024-05-16 06:00

Som PT tidigare berättat har polis och åklagare nystat upp en stor narkotikahärva i Norrbotten. Sex personer är åtalade, bland annat en Piteåbo i 30-årsåldern som misstänks för grovt narkotikabrott och har suttit häktad sedan i januari.

Enligt åtalet har Piteåbon har fungerat som knarkkurir genom att frakta droger inom länet och förvarat stora mängder narkotika för försäljning.

I polisutredningen finns det uppgifter som tyder på att Piteåbon har kopplingar till ett kriminellt nätverk i södra Sverige som planerar att ta över narkotikahandeln i Norrbotten. Konflikt har uppstått och Piteåbon skriver i en krypterad chat att han är rädd för sitt liv.

"Jag vet av säkra källor att dom planerar att jappa (slang för att mörda reds anm) mig för dom vill inte släppa Piteå", skriver han i chatten.

undefined
Stora mängder droger togs i beslag.

Polisen misstänker att mottagaren av meddelandet är en gängkriminell man som styr drogmarknaden, eventuellt från utlandet. Enligt uppgifter i media finns det kopplingar till det gängkriminella nätverket Dalen.

Via chatten får Piteåbon i uppgift att utföra bombattentat mot de konkurrerande drogförsäljarna i Piteå.

"Vi ska knulla alla som jiddrar me våra medlemmar", skriver den gängkriminelle mannen.

Han skriver att han kan fixa bomber åt Piteåbon.

"Ta reda på deras adress o spräng dom", fortsätter mannen i konversationen.

Piteåbon verkar vara med på noterna att oskadliggöra konkurrenter.

"Jag ska spela lite dum o försöka se vart dom bor asså", svarar han i chatten.

Men någon sprängning blev inte av den här gången. Polisen fattade misstankar om att Piteåbon handlade med narkotika och i januari greps han i en lägenhet i Piteå. Man hittade stora mängder narkotika i bostaden, bland annat gömt i torktumlaren, i en högtalare och i en hårddisk.

undefined
Polisen hittade narkotika gömd i torktumlaren under husrannsakan hos Piteåbon.

Enligt åklagarens stämningsansökan har Piteåbon förvärvat två kilo amfetamin, 500 gram cannabisharts och 350 gram kokain av två andra som är åtalade i knarkhärvan. 

Han har också förvarat 1 951 gram cannabisharts, inklusive de 500 gram han förvärvat, som skulle säljas på den öppna marknaden.

En annan Piteåbo i 25-årsåldern är misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren har han skjutsat Piteåbon i 30-årsåldern och fått betalning i form av narkotika.

Rättegång mot de sex misstänkta väntar inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!