Redan i januari började Smittskydd i Norrbotten att förbereda sig för coronaviruset. Men det var först när samhällssmittan bröt ut i Stockholm som smittskyddsläkaren Anders Nystedt insåg att ingen skulle undgå virusets framfart. Sedan dess har det varit jobb, jobb, jobb.
– Jag har nog ingen vecka under 60 timmar och det blir jobb även lördag och söndag. Jag brukar skoja och säga att den enda dagen jag har varit ledig mellan den första mars och den sista augusti var den första mars, för då åkte jag Vasaloppet.
Telefonen gick varm på bussen ner till Sälen.
– I vanliga fall brukar jag ha med mig telefonen när jag åker Vasaloppet i fall det händer något, men i år lämnade jag den. Det var enda gången jag inte pratade i telefonen under det här halvåret kan jag säga.
Anders Nystedt har åkt Vasaloppet 17 gånger och längdskidåkning är ett stort intresse.
– Då är det tre brutna också, men de gills inte. Jag är verkligen ingen träningsnarkoman, men om man anmäler sig till Vasaloppet så är man ju så illa tvungen. Det är ett trick att lura sig själv.
Han skojar frisk på presskonferenser och har inga problem med rampljuset – men hemma är han gärna privat.
– Smittskydds-Anders med hatten på, han är gärna offentlig. Privat-Anders gillar helst att vara lite inkognito och inte berätta att korv och makaroner är hans favoriträtt och gult hans favoritfärg, säger han och skrattar.
Musikintresset är dock svårt att gömma. Men hans band Hemul har fått stå tillbaka under pandemin.
– Vi har inte haft några offentliga spelningar sedan före jul och har vi repat fem gånger under pandemin så är det bra. Det är väl den berömda spelningen med Bo Kaspers då som livesändes, men förhoppningsvis blir det mer 2021.
I övrigt är både han och sambon travintresserade. Dessutom är jobbet till stor del ett intresse och han har en fascination för att förebygga smittspridning. Sveriges strategi har varit ifrågasatt då samhället har varit mer öppet än de flesta andra länder – men Anders Nystedt är nöjd med strategin.
– Om vi bortser från misslyckandet att förhindra smittspridningen in till särskilda boenden så tycker jag att vår strategi är väldigt lyckad. Att stänga ner samhället helt kan göra att smittspridningen minskar, men då får man inte in några skattepengar och då kan man inte finansiera vården nästa år. Vad händer då? Att samhället blir fattigare är farligt även ur ett folkhälsoperspektiv.
Smittskyddsläkaren har inte behandlat några egna patienter sedan i februari. Han spenderar tiden på kontoret i Sunderbyn och i sitt lilla krypin i Regionhuset.
– Jag var med på svininfluensa-tiden så jag förstod att det här skulle bli ett maraton. Då gäller det att ha den rätta taktiken. Knalla på i ett lugnt tempo och göra de prioriterade sakerna. Jag har inte varit särskilt stressad, men jag är bra på att sortera. När jag passerar Gammelstad på vägen hem så har jag glömt jobbet. Sedan har jag ett jäkligt bra team på smittskydd också.
Hur ser kommande halvår ut?
– Det är svårt att sia, allt beror på hur individerna beter sig. Det farliga är om det blir så lugnt att norrbottningar börjar tycka att det är som vanligt igen. Jag skulle tro att det är länge kvar tills vi kan leva som innan covid-19. Möjligen om vi får ett vaccin, har vi tur kan vi ha ett sådant inom ett halvår.