Ilsken hund gick till attack mot andra hundar

Den ilskna hunden gick till attack och bet en annan hund och dess ägare mitt i centrala Piteå. Vid tre andra tillfällen har samma hund bitit andra hundar så svårt att de fått uppsöka veterinär. Nu beslutar länsstyrelsen att hunden ska ha kort koppel och förses med munkorg.

Hunden gick till attack och bet en annan hund och dess ägare. Händelsen polisanmäldes och hunden ska nu hållas i kort koppel och förses med munkorg.

Hunden gick till attack och bet en annan hund och dess ägare. Händelsen polisanmäldes och hunden ska nu hållas i kort koppel och förses med munkorg.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2023-06-28 07:49

Den senaste hundattacken inträffade i våras. Den ilskna hunden gav sig på en liten pudel och bet den så svårt att den fick uppsöka veterinär.

I april 2021 var hunden lös vid ägarens bostad i Piteå. Den fick syn på en annan hund och attackerade den helt oprovocerat. Hunden bet sig fast i nacke och hals på den andra hunden och vägrade släppa taget. Efter en lång stund gick det att få honom att släppa greppet och den andre hunden hade då fått en bitskada i nacken som behövde veterinärvård.

Bara några dagar senare var hunden lös igen – denna gång i centrala Piteå. Den attackerade en annan hund och bet den så svårt att det började blöda och öppna sår syntes på hundens hals. Ägaren blev biten i handen under tumultet och fick klämskador över handryggen och handflatan. Hunden fick tas till veterinär för sina skador. 

En annan attack av samma hund inträffade på en camping i Luleå. Hunden var lös och bet tag i halsen på en annan hund som var kopplad. Efter ett tag lyckades hundarnas ägare får bort angriparen och den andre hunden fick tas till veterinär för att få vård för sina bitskador.

Många av hundattackerna är polisanmälda och länsstyrelsen vidtar nu åtgärder mot hundägaren.

"Länsstyrelsen bedömer att bitskadorna din hund orsakat är allvarliga, särskilt med tanke på att XX har bitit fyra hundar så de behövt uppsöka veterinärvård", skriver myndigheten i sitt beslut.

Länsstyrelsen menar att ägaren brustit i tillsynen, även om hunden hade en annan ägare vid de tre första incidenterna.

"Länsstyrelsen anser att det finns risk att liknande incidenter kommer hända igen om din hund inte har munkorg och ett kort fast koppel", skriver myndigheten. 

Enligt länsstyrelsens beslut får kopplet vara högst två meter långt och det ska användas vid all vistelse utomhus och på alla platser där möten med människor och djur kan ske.  Munkorgen ska ha ett framstycke och den ska förhindra hunden från att bita människor och djur samtidigt som den tillåter hunden att hässja. Nosgrimma och munkorg som saknar framstycke är inte tillräckligt.

Beslutet gäller omedelbart och det kan överklagas. Hundägaren har getts möjlighet att yttra sig, men har inte hört av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!