Harpest sprids i Piteå

Enligt smittskyddsläkare ska det röra sig om två skolungdomar från Piteå.

Foto: Paul Kleiven

Piteå2019-08-02 15:42
undefined

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om en ökad mängd döda harar och nu kan två fall av harpest konstateras hos människor.

– Om jag minns rätt är båda anmälda från Hortlax hälsocentral, men det är inte specifikt för det området utan jag tror att vi kan förvänta oss fall från hela kustenområdet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Symptom på att man är smittad är bland annat feber och allmänpåverkan.

– Har man sett harpest en gång så känner man igen det, åtminstone i den vanligaste formen när man får ett myggbett som blir ett fult sår. Lymfkörtlar brukar svullna och bli riktigt stora, säger Anders Nystedt.

Carolina Bengtsson//Piteå-Tidningen

Fakta: Harpest

Vad orsakar harpest och hur sprids det?

Tularemi orsakas av en bakterie, Francisella tularensis. Reservoaren bland djur i Sverige har ansetts vara smågnagare, i Norrland har man sett en koppling till så kallade sorkår. En reservoar bland vattenlevande amöbor har också diskuterats.

Människan kan smittas på flera olika sätt, till exempel genom:

*bett av en smittad mygga eller annan insekt

*direkt beröring med ett smittat djur

*inandning av damm, förorenat med sjuka djurs urin eller avföring

*intag av smittat vatten.

Bakterien kan också orsaka laboratoriesmitta, men sjukdomen smittar inte från människa till människa.

Inkubationstiden är kort, två till tio dygn, i genomsnitt tre dygn.

Symtom och komplikationer

Vid tularemi insjuknar patienten akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Om man har smittats via direktkontakt med ett sjukt djur (ofta hare) eller via insektsbett, uppstår i regel ett sår lokalt, och de näraliggande lymfknutorna förstoras och blir ömma. Personer som har smittats via luftvägarna insjuknar i lunginflammation. Vid intag av smittat vatten insjuknar man även med sår i munnen och svalget.

Diagnostik och behandling

Diagnos ställs genom att man påvisar antikroppar mot harpestbakterien i blodprov eller påvisar bakteriens arvsmassa i prov från sår. Eventuell odling av bakterierna ska ske på ett säkerhetslaboratorium på grund av risken för laboratoriesmitta. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Utan behandling tar det flera veckor innan man blir frisk. Dödligheten utan behandling är låg, högst någon procent.

Förebyggande åtgärder

Skydd mot myggbett, med exempelvis täckande kläder och myggmedel, vid vistelse i skog och mark kan rekommenderas. Om man befinner sig i ett område där harpest förekommer bör man vara försiktig i kontakten med gnagare. När man tar hand om döda gnagare bör man använda skyddsklädsel och handskar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!