Kritik mot att ungdomar utestängs från konserter

Ungdomar under 18 år är utestängda från artister som spelar på PDOL och det får hård kritik på PT:s insändarsida. Nu jobbar festivalgeneralen Fredrik Nilsson för en lösning. "Drömmen är att ha en läktare för ungdomar mellan 13 och 17 år", säger han.

Hooja i Kitteltältet under förra årets PDOL lockade många betalande +18-åringar. Utanför stängslet trängdes ungdomar som inte hade åldern inne vilket möter kritik från flera håll. (Arkivbild)

Hooja i Kitteltältet under förra årets PDOL lockade många betalande +18-åringar. Utanför stängslet trängdes ungdomar som inte hade åldern inne vilket möter kritik från flera håll. (Arkivbild)

Foto: Simon Olofsson/Frilans

Piteå2024-03-13 09:15

Högstadieläraren Sofia Ebermark har uttryckt kritik mot att utestänga ungdomar från konserterna under rubriken dubbelmoralen kring ungdomsfyllan på Piteå dansar och ler.

"Både Brännbollsyran och Backyard lyckades med konststycket att separera öltälten från musikscenerna och min stilla undran är varför inte PDOL och de externa entreprenörerna kan tänka sig en sådan lösning", skrev hon på PT:s insändarsida i samband med PDOL förra året.

undefined
Högstadieläraren Sofia Ebermark, nybliven krönikör på PT, skrev en kritisk insändare inför förra årets festival. (Arkivbild)

Även ungdomar under 18 år är kritiska.

"Är det någon som tänker på oss ungdomar som är födda det sena halvåret, det vill säga augusti och framåt. Hur vi får vänta hemma medan vännerna är på klubben, när PDOL kommer och våra vänner köper biljetter till Kitteltältet, eller när vår favoritartist kommer till stan men du inte hunnit fylla 18 och därmed inte får se", skriver signaturen En tjej som är född det sena halvåret.

Festivalgeneralen Fredrik Nilsson är medveten om kritiken.

– Vi vet om problemet och vi försöker hitta lösningar, jag vill helst inte att de ska beblandas med onyktra människor, säger han.

Nilsson är inne på en läktare för ungdomar mellan 13 och 17 år för att separera dem från människor över 18 år som kan köpa alkohol i baren på Kittel eller Kalles.

– På p-däcket är det inte direkt lättarbetat att få en egen ingång för dem. Jag vågar inte lova någonting, men vi tittar på en lösning tillsammans med Kittel om det över huvud taget går, säger han.

Under flera års tid har artister från Sverige-eliten stått på rad för att uppträda i Kitteltältet och många av dem lockar en ung publik.

– I fjol var det Hooja som var mest efterfrågad av ungdomar och det köper jag. Vi tittar på vilka artister vi kan få att spela två-tre låtar på vår scen innan de går på i Kittel, men allt handlar om vart artisten flyger ifrån, restider, soundcheck med mera, säger festivalgeneralen.

En lösning som är kraftigt på gång är att livesända konserter till en storbildsskärm i ungdomslandet som arrangeras i Kaleidoparken.

undefined
Piteå dansar och lers general Fredrik Nilsson vill försöka lösa en ungdomsläktare till årets festival. (Arkivbild)

– Det tittar vi på i år oavsett om vi får till en ungdomsläktare eller inte. Det gäller bara att vi får göra det för artisten, men jag tror inte det ska vara några problem. Det är en diskussion med artistbokaren om vi får livesända. Att hyra in en skärm är en stor kostnad, men inom två-tre veckor borde jag kunna ha ett svar, säger Fredrik Nilsson.

Även Niclas Alm, delägare i After ski team som driver Kitteltältet, är positivt inställd till att släppa in ungdomar på konserterna, men han tror det blir svårt att få till det på p-däcket.

– Vi skulle vilja ha ett ungdomsområde för våra gäster, det har vi pratat om i flera år. Men hur vi skulle få till det praktiskt och säkerhetsmässigt är en svår fråga, säger han.

En stor utmaning skulle vara att få plats med en ungdomsläktare på p-däcket.

– För oss funkar det inte som det är nu – vi har inte utrymme för det säkerhetsmässigt. Vi får inte ta in fler, men om vi skulle ha haft ett större utrymme skulle vi absolut ha försökt göra ett ungdomsområde, säger Alm.

After ski team hade delad publik när de var med och anordnade Backyard vid Acusticum.

– Det fungerade bra. Det var många besökare, men mycket färre än i Kitteltältet under PDOL. Backyard hade ett bättre område, det gick att slussa folk på ett bättre sätt än vad det skulle gå att göra på p-däcket, säger Niclas Alm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!