Han har kallats för Sveriges snålaste man i media så många gånger att det känns minst sagt uttjatat. Själv föredrar Günther Mårder att bli kallad för den mest ekonomiska personen. Han, som i dagarna håller på att avsluta sitt uppdrag som VD för Företagarna har, trots sitt ekonomiska oberoende, inga planer på att sluta hålla igen.
– Jag har turen att ha en otroligt hög inkomst. Visst hade jag kunnat leva som andra direktörer, men jag blir inte lyckligare av det. Jag känner många av Sveriges miljardärer och när jag umgås med dem så förstår jag att deras problem och bekymmer är lika stora som mina.
Under fredagen föreläste Günther Mårder på Luleå tekniska universitet, där rubriken var Så får du råd med dina drömmar. Föreläsningen var öppen för alla och superspararen gav handfasta tips för en bättre privatekonomi.
När det gäller den ekonomiska krisen ser det faktiskt ljusare ut i Norrbotten än på andra håll, då hushållen i genomsnitt är betydligt mindre belånade här än i storstadsregionerna. Ett orosmoln är den pågående nyindustrialiseringens påverkan på redan stigande elpriser.
– Människor har under lång tid varit helt ointresserade av energipriserna i Norrbotten, fram tills i november-december förra året då priserna plötsligt blev högre. Innan priskrisen trodde många det var omöjligt att sänka sin förbrukning med 20 procent, men i själva verket går det att dra ned avsevärt mycket mer, säger Günther Mårder.
– Fördelen i Norrbotten är att ni har tillgång till billig eller gratis ved. Den som vill använda ved för uppvärmning måste ha ett hållbarhetsperspektiv. Moderna braskaminer har en fantastisk effekt medan en öppen spis bara skickar ut värmen ur skorstenen.
Att sänka värmen inomhus från 21 till 19 grader sker tämligen obehindrat, enligt Günther Mårder. Vid 17-18 grader kommer kommentarerna från övriga familjen. Då börjar nämligen nästippen att kännas kall.
– Men det är fortfarande helt ofarligt för en frisk person. Varje grad vi kan sänka inomhus ger en ekonomisk besparing på fem procent!
Ett annat sparknep som norrbottningar i allmänhet inte användes sig av i tillräcklig utsträckning än är begagnatmarknaden, tycker Günther Mårder.
–Den är väldigt underutvecklad här. Folk har inte i ryggmärgen att sälja det man har slutat använda, det slängs väldigt mycket. Här vill jag se kommunala insatser för att få fler att börja tänka cirkulärt.