Emma Svensson är en av Piteås områdespoliser som ska arbeta med att skapa relationer och förtroende hos bland annat ungdomar. Hon är aktiv i sociala medier och lägger ofta ut bilder och filmer där hon visar upp polisens arbete.
Under veckan lade Emma Svensson upp en film på sin Tiktok där hon kämpar med att hålla tillbaka tårarna för att sedan omfamnas av en poliskollega.
"Ett av de svåraste jobb vi ställs inför är att lämna dödsbud till anhöriga. I detta fall får föräldrarna budet att deras barn avlidit", skriver Emma Svensson.
Videon har visats 550 000 gånger och i de 1600 kommentarerna får Emma Svensson hjärtan och hyllningar. En användare kallar polisen för hjältar och skriver att tårarna visar på mänsklighet. Många uttrycker tacksamhet för att polisen orkar fortsätta sitt viktiga arbete.
"Som medmänniska och som norrlänning är jag så glad över att ha så medmänskliga och bra poliser här", skriver en person.
Men efter att filmen spridits på Twitter är tonläget annorlunda. Där anser majoriteten att videon är osmaklig och omdömeslös. En av de som reagerat kraftfullt är Viktor Adolphson, områdespolis och yttre befäl på Södermalm i Stockholm, som ligger bakom det populära kontot YB_Sodermalm med 193 000 följare.
”Jag är väl en tjurskalle. Men jag vill inte se kollegor som dansar, gråter eller apar sig rent allmänt i uniform", skriver han.
Den kritiserade videon har fått stor spridning på sociala medier och uppmärksammats stort i riksmedia. Viktor Adolphson har i flera tidningsintervjuer ifrågasatt trenden med Tiktok-poliser.
– När vi är i uniform så ska vi inte fjanta runt. Vår yrkesroll förmedlas via uniformen och det är allvar. Då ska vi inte hålla på att gråta, dansa och spexa, säger Viktor Adolphson till Aftonbladet.
En annan som är kritisk till inlägget är Mårten Schultz, professor i civilrätt. Till tidningen Resumé säger han den här typen av influencerfiering av polisyrket riskerar att påverka allmänhetens förtroendet negativt.
– Att göra inlägg som är överdrivet känslosamma och uppviglande hänger i mina ögon inte ihop med polisens ställning i rättsystemet, i samhället och den plikt som det innebär att vara polis, säger han till Resumé.
Till Nyheter 24 berättar Emma Svensson om responsen hon fått på Tiktok. Hon förtydligar även att kontot är privat och inte kopplat till Polismyndigheten.
– Det är så mycket kärlek och styrkekramar. Det är ibland ett jättetufft arbete som vi som poliser har och det är otroligt känslomässigt och det tillhör inte vanligheten att man ser en polis med känslorna på utsidan, men det här är en del av mig. Jag agerar absolut professionellt, men ibland är det så att människan bakom uniformen inte kan dölja känslorna. Det här är bland det tuffaste vi gör, när vi lämnar ett dödsbud.
PT har sökt Emma Svensson som är ledig. I tidigare intervjuer har hon öppet berättat om hur omskakande händelser i polisyrket även påverkar henne på ett personligt plan.
– Bara för att jag tar på mig uniformen blir jag ingen Terminator. Jag är fortfarande Emma. Jag tillhör nog dessutom kategorin människor som har mycket känslor. Även om jag har sätt att bearbeta det på så är det klart det påverkar mig, sa hon till PT i maj.