EFTERVÅLD
Hon är en kvinna i 40-årsåldern, har flera barn och bor i Piteåtrakten. Efter PT:s artikelserie om "Mäns våld mot kvinnor" förra vintern hör hon av sig.
– Det var bland de viktigaste ämnena ni tagit upp och det finns ett stort mörkertal. Jag har själv levt i ett förhållande med både psykisk och fysisk misshandel. Det jag saknar är att ni aldrig skrev om eftervåldet.
För Elin och mannen vi kallar för Anders börjar det med förälskelse.
– Han hade ett lugn över sig som jag behövde då. Han kändes stabil, vettig och var en naturmänniska vilket jag gillade. Vi hade mycket gemensamma intressen.
Elin berättar att de från första stund var tillsammans nästan dygnet runt, han var hjälpsam och charmig och ordnade med allt hon bad honom om. Kom med gåvor och höjde henne till skyarna.
Men när de flyttar ihop är det hon som får ta hand om hemmet, samtidigt som hans alkoholkonsumtion blir allt större. Det som börjar med högljudda, elaka och nedvärderande kommentarer när han är onykter övergår till fysiskt våld där han vrider om hennes händer och armar, knuffar, tar stryptag och slår.
– Mina äldre barn ringde polisen, inte bara en utan flera gånger. En gång polisanmälde jag, då hade jag ett blåöga när polisen kom och hämtade honom. Men sedan släpptes han i brist på bevis.
Elin är nedbruten och isolerad, hon lämnar Anders flera gånger men kommer tillbaka igen med hopp om att kunna hålla ihop familjen.
Men efter flera år tar hon till sist beslutet att lämna för gott, då tar våldet en ny form.
– Till en början var det ganska lugnt, men när jag träffade en ny man blev det ett annat sorts hat från honom. Han blev aggressiv, ringde både till mig och min nya man och lämnade hemska meddelanden på telefonsvararen. Han hotade och grät om vartannat, säger Elin.
Hon berättar om hur han använder barnen som en hållhake, baktalar henne för alla han träffar, manipulerar och gör klart att han ska göra allt för att förstöra hennes nya relation.
– Han sa att han skulle göra mitt liv till ett helvete.
När hon åker in akut på sjukhus och skriver och frågar om han kan ha hand om barnen läser han, men svarar inte.
– Som tur var kunde ett äldre syskon ta hand om dom istället. Men då passade han även på att kasta en stor del av mina saker till ett värde av mycket pengar.
Det har nu gått några år sedan de separerade. Anders har träffat en ny kvinna, men trakasserierna fortsätter.
– Han kan fortfarande skicka obscena texter, be om förlåtelse, böna och be och skriva att jag är hans livs kärlek. Sedan i nästa sekund är det så mycket hat att jag är rädd att han ska skada mig.
Hon har flera gånger under årens lopp fått sin bil saboterad.
– I dag lider jag av posttraumatiskt stressyndrom, det går inte en dag utan att jag mår dåligt.
I dag måste de samarbeta kring barnen när det gäller exempelvis skola och läkarbesök.
– Men ingenting fungerar vilket barnen märker och mår dåligt över. Jag ser det som en taktik från honom, det är det sista han kan göra för att känna makt, bestämma och få mig ur balans.
Elin anser att kunskapen om eftervåld måste bli bättre hos berörda myndigheter.
– Men allt måste börja ännu tidigare. Att man redan i skolan får veta hur viktigt det är att bygga upp sig själv. Vad som är okej och inte och var man kan vända sig om man blir utsatt.