Covidoro i Piteå om stoppet: "Förstår allmänhetens oro"

Coronautbrottet i Gällivare har satt fokus på industriernas roll i pandemin. Just nu förbereder SCA Munksund för att coronasäkra stoppet.

Industriernas underhållsstopp har lett till diskussioner i samband med smittspridning. Cirka 400 personer kommer att jobba med stoppet på SCA. "Vi förstår allmänhetens oro och tar den på allvar," säger Jens Rieglert. (Arkivbild)

Industriernas underhållsstopp har lett till diskussioner i samband med smittspridning. Cirka 400 personer kommer att jobba med stoppet på SCA. "Vi förstår allmänhetens oro och tar den på allvar," säger Jens Rieglert. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2020-07-04 17:30

Utbrottet i samband med LKAB:s underhållsarbete i Gällivare har skapat debatt kring industriernas roll i den ökade smittspridningen. I Piteå har Smurfit Kappas planerade stopp varit föremål för allmän diskussion. Även SCA Munksund meddelar att man kommer att köra sitt stora underhållsstopp som planerat.

– Vi tar coronasituationen på stort allvar. Vi jobbar nu för att ta fram planer för att coronasäkra det här stoppet, säger Jens Rieglert, fabrikschef.

Stoppet infaller första veckan i september och beräknas pågå under sju dygn. Under denna tid kommer 400 personer att jobba med stoppet på fabriken. Av dessa kommer cirka 300 personer från andra delar av Sverige och cirka 50 från utlandet. Jens Rieglert berättar att stoppet trots pandemin inte kan skjutas upp.

– Det här är en avvägning som alla industrier gör, men det finns också en bortre gräns för hur länge man kan skjuta upp ett underhållsstopp. De här stoppen måste vi göra för att säkra arbetsmiljön och den yttre miljöprestandan som vi måste ha på våra industrier. Det är lagreglerat och de lagarna finns där av en anledning, säger han.

– Vi förstår allmänhetens oro och tar den på allvar. Samtidigt kan vi inte undvika att göra underhållsstoppet. Vi måste hitta ett sätt att coronasäkra, samtidigt som vi gör ett bra underhållsstopp. Det är inget vi kan tumma på. Det verkliga syftet är att ha en säker fabrik. 

Just nu för SCA Munksund samtal med flera olika parter för att dra nytta av tidigare erfarenheter samt få input från experter. 

– Det är viktigt att vi samarbetar med andra industrier, Piteå kommun, Region Norrbotten och vår smittskyddsläkare. Vi har haft inledande kontakt med Anders Nystedt, och vi kommer att föra vidare samtal, säger Jens Rieglert. 

Länsstyrelsen planerar också en webbkonferens där flera industrier bjuds in för att utbyta erfarenheter. 

– Det är jättebra. Vi behöver verkligen byta erfarenheter med varandra och dela med oss av våra lärdomar.

Exakt hur SCA kommer att jobba med säkerheten vill Jens Rieglert avvakta med att gå ut med.

– Vi har ett antal åtgärder, men jag tycker det är för tidigt att gå ut med dem, då dessa kan ändras. Mycket handlar om att minska den fysiska kontakten. Vi kommer bland annat att se över hur vi hanterar matraster, säger Jens Rieglert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!