Covid-19 på två skolor i Piteå

En mellanstadieelev vid Pitholmsskolan har testats positiv för covid-19. Även vid Backeskolan har minst ett fall konstaterats.

En elev på Pitholmsskolan har konstaterats smittad av covid-19. Även vid Backeskolan har en elev insjuknat.

En elev på Pitholmsskolan har konstaterats smittad av covid-19. Även vid Backeskolan har en elev insjuknat.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-10-21 18:16

I början av veckan fick vårdnadshavare till elever på Pitholmsskolan hem ett brev med information om att en elev drabbats av covid-19. 

Eleven går på mellanstadiet och insjuknade förra veckan. Men någon smittspårning kommer inte att göras, utan skolan förhåller sig till Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska risken för ytterligare smittspridning.

Det är inte känt var den drabbade eleven blivit smittad. Bo Åström, biträdande avdelningschef för grundskolan, anser att fler borde ha blivit sjuka om det vore så att eleven blivit smittad på skolan. 

– Skolor i allmänhet har inte drabbats i någon högre utsträckning ännu. Här på Pitholm har det sett lite olika ut i höst. Visst har elever varit sjuka men det har varit vanliga höstförkylningar, säger han.

Förutom Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillämpas förebyggande åtgärder för att undvika smittspridning.

– Vi har ökat städningen nu och är allmänt vaksamma. Sedan tidigare har vi också gjort åtgärder i matsalen. Där håller vi isär eleverna, har tagit bort stolar och håller öppet längre. Vi har inte möten och större samlingar. I klassrummen har vi flyttat isär bänkarna, grupprummen används mer och en del sitter i korridoren ibland. Vi uppmanar också eleverna att inte klänga på varandra, säger Bo Åström.

Även en lågstadieelev på Backeskolan har konstaterats vara covidsmittad.

– Jag kan bekräfta att vi har ett fall, säger för- och grundskolechefen Elice Ökvist.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt berättar att man kan göra smittspårning om en elev varit på skolan med symtom. 

– Smittspårning kan gå till så här: "Kalle var på skolan två dagar, man kollar vilka lektioner han haft, vilka han kan ha exponerat och informerar sedan regionens smittspårningsfunktion. Alla som exponerats avråds från att träffa farmor och farfar och undviker att besöka evenemang", säger han.

Han tycker att det är läge att vara extra noga med att följa förhållningsreglerna.

– Det är en småpyrande spridning i samhället nu. Det rör på sig lite väl mycket, men det är värre i Luleå. Det jag tror kommer att bli räddningen är vaccinerna. För ännu är det bara runt 10–15 procent som stött på viruset.

Enligt Anders Nystedt är förskollärare underrepresenterade när det gäller risk att drabbas av covid-19 medan taxichaufförer "lever farligast".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!