Som vi tidigare skrivit så toppade Piteå smittspridningen i länet förra veckan med 42 insjuknade i covid-19. Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt har hälften av de som insjuknat, cirka 20 personer, troligen fått smittan på en restaurang i Piteå.
Chefen för restaurangen har fått kännedom om smittspridningen och beklagar det som inträffat.
– Vi har fått kännedom om att ett begränsat antal har smittats och det är såklart olyckligt att gäster som varit hos oss och ätit har varit smittade i sitt sällskap.
Chefen berättar att personalen följer Folkhälsomyndighetens restriktioner.
– Våra medarbetare ombeds vara hemma och testa sig om man har förkylningssymptom och ännu har ingen av dem smittats av covid-19 sedan det bröt ut.
Den aktuella restaurangen rymmer cirka 120 personer och chefen uppger att den inte har varit fullbokad. Förutom restaurangen har man haft sällskap i egen lokal.
– Vi vill precis som myndigheterna att personer stannar hemma vid eventuella symptom för att minska spridningen i samhället. Efter samtal med smittskydd i Norrbotten menar de att risken för att smittas är lika stor på affärer, jobbet och så vidare, säger restaurangchefen och fortsätter:
– Vi tycker det är hoppfullt med Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport som visar låg smittspridning i Norrbotten. Det får gärna fortsätta så.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt klandrar inte restaurangen för det inträffade och menar att ansvaret ligger på individen. Enligt honom sker spridning vanligtvis internt bland restaurangbesökarna och sannolikt ibland även i samband med för- och efterfester.
– Covidpass på restaurang diskuteras ju på regeringsnivå. Införande av det skulle göra att risken för denna typ av kluster minskar påtagligt. Det är en intressant åtgärd som har haft rätt bra effekt i flera länder där det prövats, säger han och fortsätter:
– Om jag rent krasst tar på mig smittskyddsläkarhatten skulle det vara bra med covidpass på restauranger.
Han tror också att passet skulle välkomnas bland de flesta restaurangägare.
– För dem är covidpass en trevligare restriktion än att behöva stänga eller ha begränsningar med exempelvis färre bord och inget barhäng som vi haft tidigare, säger han.