– Det har varit hyfsat fiske för vår del men på det stora hela är det en väldigt stor brist. Vi har fiskat ungefär 20 ton den här sommaren, fram till 2021 brukade vi fiska ungefär 100 ton, säger yrkesfiskaren Magnus Persson.
Han har precis fiskat färdigt inför årets surströmmingspremiär i augusti. Den här sommaren har de endast varit i Bottenviken utanför Piteå, trots att det finns större fiskar i Bottenhavet. Men Magnus Persson säger att storleken på strömmingen har varit bra.
– Strömmingen är något mindre i Bottenviken men det handlar även om vad man har för maskstorlek.
Enligt Magnus Persson finns det en del parametrar som ligger bakom bristen på strömming.
– Det är framför allt de stora uttagen som görs i bottenhavet av industrifisket, det skulle behöva dras ned avsevärt, säger han och fortsätter:
– Sedan äter sälen och skarven upp mycket av strömmingen. Räknar man antalet sälar och gångrar det med vad de äter per dygn blir det otroligt stora mängder. Jag hoppas att det sker åtgärder framöver.
Magnus Persson och hans bror Christer levererar främst sin fångst till Kallax surströmming.
– Jag och brorsan har även en egen försäljning av strömming.
Utöver det säljer de även en liten del till PeWe surströmming (tidigare Trundö silver) som ägs av Magnus Pettersson och Marie Wennberg.
– Vi valde att byta namn från Trundö silver till PeWe surströmming då vi ville ha ett lite mer eget namn, säger Magnus Pettersson.
Han berättar att strömmingen som för tillfället ligger i tunnorna kommer vara redo för försäljning till premiären 15:e augusti.
– Vi har fått ihop det vi vill ha, det tog sin tid men nu har vi ett par tusen burkar.
– Det tog lite längre tid än vanligt, jag tror att det kan har varit lite besvärligare för yrkesfiskarna att leverera strömmingen till oss i år.
Han tycker att det är synd att det blivit en sådan stor brist på strömming under de senaste åren.
– Det är såklart tråkigt, speciellt nu när vi startat en liten verksamhet.
Men Magnus Pettersson och Marie Wennberg som började sälja surströmming i sin butik för några år sedan brukar trots det alltid få sina burkar sålda väldigt fort.
– Det är jätteroligt, sedan säljer vi inte så stora mängder. Vi har det här lite som en hobbyverksamhet och hoppas kunna fortsätta med det.