– Vi har ett bekräftat fall på skolan. Vi i ledningen fick vetskap om det förra söndagen. De berörda personerna, lärare och elever är informerade, säger Britta Dahlén, gymnasiechef.
Antalet coronasmittade ökar i länet och i Piteå, här konstaterades 27 fall i förra veckan. Anders Nystedt, smittskyddsläkare påtalade i dagarna att en viktig anledning till ökningen är att folk med lindriga förkylningssymtom inte stannar hemma i lika hög grad. En annan orsak är att folk inte är lika noga med att hålla social och fysisk distans.
Med anledning av den ökade smittspridningen i samhället går Strömbackaskolans ledning ut med ett brev till samtliga elevers vårdnadshavare och till de elever som fyllt 18 år.
Man vädjar om hjälp att undvika smittspridning genom att hålla eleverna hemma från skolan om de drabbas av symtom som feber, hosta, svårigheter att andas, halsont, snuva, illamående, huvudvärk eller muskel- och ledvärk.
– Vi noterar att smittspridningen ökar, särskilt i Piteå. Vi är oroliga för vad som händer under höstlovet med halloweenfester och så vidare. Det är viktigt att man stannar hemma från skolan om man uppvisar symtom, säger Britta Dahlén.
På Strömbackaskolan går 1 450 elever. Det har förekommit att elever kommit till skolan trots att de inte varit helt friska.
– Jag känner till något fall där vi har fått skicka hem elever som uppvisar förkylningssymtom, säger Britta Dahlén.
I brevet till vårdnadshavarna uppmanar ledningen att snarast kontakta mentor eller rektor om ens barn har bekräftad covid-19. Elever som är sjuka kan ta del av undervisning på distans.
– Går man exempelvis på industriprogrammet så kan man inte vara med på svetslektionerna, men det finns kanske andra lektioner som man kan vara med på via distans.
Under våren övergick Sveriges gymnasieskolor till distansundervisning för att begränsa spridningen av covid-19.
– Där är vi ännu inte, i första hand blir det att vi glesar ut eleverna, säger Britta Dahlén som uppger att dialog förs med Smittsskyddet i Norrbotten samt även med kommunchef och skolchef i Piteå kommun. Det finns både en plan B och en plan C. Beslut fattas gemensamt.
– De kommande veckorna efter höstlovet blir avgörande för hur vi gör framåt. Hur det hela utvecklar sig, säger gymnasiechefen.