För några år sedan användes hotellpråmen Bibby Stockholm som arbetsbostäder för vindkraftsarbetare i Piteå. Nu skapar pråmen svarta rubriker i Europa. I dagarna rasar både den brittiska räddningstjänsten och internationella flyktingorganisationer mot den brittiska regeringen som avser att använda pråmen som flyktingboende i Portland, Dorset. Där människorättsorganisationer kallar pråmen för ett inhumant fängelse flaggar den brittiska räddningstjänsten istället för att bristen på brandsäkerhet gör pråmen till en "potentiell dödsfälla".
Desto mindre kontrovers blev det när pråmen anlände till Piteå 2018. Med sina 222 rum skulle pråmen tjäna som arbetsbostäder åt vindkraftsarbetare i Markbygden. Som mest bodde cirka 140 personer på pråmen, som efter utfärdat bygglov positionerades vid Sandholmen. De hårda ord som nu figurerar i brittisk och europeisk press lyste med sin frånvaro när PT:s reporter besökte pråmen vid ankomsten 2018:
"När vi kliver av landgången och in i båten är det som att kliva in i vilken hotellreception som helst. Det är svalt och fräscht med ljusblå heltäckningsmattor", kunde PT:s prenumeranter läsa.
Thomas Wirén på Marine Group var den som sökte bygglov för Bibby Stockholm inför ankomsten till Piteå och förvånas över de hårda ord som riktas mot pråmen i England.
– Jag har varit ombord flera gånger. Alla trivdes där. Vi hade inte ett enda problem. Det drogs dessutom vatten och avlopp från kommunens ledningar. Allt var gjort by the book. Det förvånar mig att Bibby får så hård kritik.
Att pråmen ska vara i så dåligt skick som nu beskrivs finner Thomas Wirén svårt att tro givet hur den såg ut när den var i Piteå för fyra år sedan.
– Jag har ju inte haft något med pråmen att göra sedan den lämnade Piteå, men den var i väldigt bra skick när den var här. Den tilläggsisolerades också hos oss på varvet. All översyn var gjord på den. Den var i kanonskick. För mig är det en gåta varför man misskrediterar Bibby på det här sättet.
Även räddningschefen Jim Lundström förvånas över de hårda ord som riktas mot pråmen.
– Det togs fram en brandskyddsbeskrivning i samband med bygglovsansökan. När den blev godkänd så hade man gjort en massa åtgärder för att uppfylla de regler som fanns då, så ur det perspektivet ska det vara lika brandsäkert som vilket svenskt hotell som helst, säger han.