Acusticum får miljonbidrag till digitalt projekt

Studio Acusticum får en miljon kronor till ett projekt med fokus på palliativ hemsjukvård. "Man ska undersöka vad kulturtillgången betyder i livets slutskede", säger Roger Norén, konserthuschef.

Det digitala projektet som syftar till att undersöka hur kultur påverkar människor inom palliativ hemsjukvård finansieras av Kempestiftelserna.

Det digitala projektet som syftar till att undersöka hur kultur påverkar människor inom palliativ hemsjukvård finansieras av Kempestiftelserna.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-01-28 20:54

Kempestiftelserna finansierar det digitala projektet ”Kultur i nära vård” som ska undersöka om digital kulturtillgång har betydelse för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

– Man ska undersöka vad kulturtillgången betyder, i det här fallet i livets slutskede. Det behövs fler studier om vad som händer med människan när hon får tillgång till kultur, säger Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum.

I och med coronapandemin finns mer förståelse för behovet, menar han.

– Tidigare när det enbart var fråga om målgrupperna var det svårare att bli hörd, men nu sitter alla i karantänliknande tillstånd.

Bakom projektet står Studio Acusticum, Piteå Science Park, Betaniastiftelsen och Göteborgs universitet. Acusticums roll är framför allt som distributör av den digitala föreställningen.

Projektet ska undersöka hur playtjänster kan tillgängliggöras för människor inom vård och omsorg. Operaföreställningar från MET, The Metropolitan Opera, ska genom licens göras tillgänglig för patienter i hemsjukvård. Projektet ska också inspirera innehållsproducenter att inkludera målgrupperna sjuka, äldre, personer med funktionsvariation och närstående i sina produktioner för skärm och virtual reality.

– Vi vill göra allt vi kan för att möta en mångfald av intressen i vård och omsorg så att musiken kan bli en följeslagare i livets alla skeden, säger Roger Norén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!