Stora utmaningar för biltestföretagen när vintern växlar ner

Det är en hektisk period för biltesterna, med sedvanligt fullbelagda anläggningar fram till våren kliver in. Men kampen mot den pendlande vintern är hård. – Vädret ställer såklart till en del, säger Icemakers vd Josef Rönnholm.

Biltestverksamheterna rullar på – men den svaga vintern är besvärlig. (Arkivbild)

Biltestverksamheterna rullar på – men den svaga vintern är besvärlig. (Arkivbild)

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Pite älvdal2025-03-14 01:00

Det är en vinter som i omgångar inte riktigt varit värdig sitt namn. För branschen som livnär sig under årstiden blir det helt klart besvärligare när blidan kommer.

– Det är ju inte ovanligt att det kommer en varm period lite då och då – men det är aldrig kul att vi har plusgrader mitt i vintern. Jag önskar själv att vädret hade varit mer stabilt, så att vi hade fått lite arbetsro och kunnat hålla hög kvalitet på alla testbanor hela tiden. Vi prövas och personalen får jobba mycket hårt, säger Mikael Hallin, vd på Colmis.
– Helst vill vi ha solsken varje dag och så där lagom kallt.

Men det finns tyvärr inga knappar att trycka på och om några vädergudar existerar så är de i alla fall inte på branschens sida. Kunderna är förstående, även om det är snopet att resa tusentals mil till Norrbottens inland med förväntan om karga landskap – och möta tinande vägar under grådassig regnhimmel.

– När det tinar så här så samlas det mycket vatten på isbanorna och det är inte optimalt. Vi har kylkammare som de kan frysa ner bilarna i till minus 30-40 grader och vi har många landbanor också som vi kan erbjuda dem att fortsätta köra testerna på. Men de vill ju ha minusgrader. Det är därför de är här, för att köra i riktig vintermiljö.

undefined
Mikael Hallin, vd på Colmis i Arjeplog. (Arkivbild)

Dagarna får tas som de kommer. Spelreglerna är desamma överallt och kolonnerna med kamouflerade bilar kommer ändå rulla in.

För Colmis del innebär det att de varit totalt fullbelagda sedan första veckan i februari. Kapacitetsmässigt handlar det om drygt 400 gäster och 300 bilar som kommer till anläggningen.

– Så ser det ut varje år. Oftast är det påsken som styr när det mattas av. Det är mycket spring ut och in. Då går dagarna fort – det smäller bara till så är säsongen slut.

Den här tiden är alltid den mest attraktiva, vilket också kommer med sina utmaningar.

– Vi försöker påverka så gott vi kan för att sprida ut testperioden lite. I februari är det i stort sett omöjligt att få boende i Arjeplog.

Under 90-talet grundade Colmis dotterbolaget Simloc, som säkrar boenden både till testverksamheternas kunder och står till förfogande i turistnäringen i övrigt. I beståndet finns i dag 61 lägenheter och 42 rum i Arjeplog.

Men det är inte tillräckligt för att täcka hela behovet, och privatpersoner som hyr ut sina hem till Simloc är därför lika viktiga för att få ihop säsongerna.

– Vi förlägger många testare ute i byarna, uppe Jäckvik och även i Arvidsjaur. På våra egna hotell är det fullbokat, säger Mikael Hallin.

undefined
För Colmis har kontraktet med Huyndai blivit ett lyft. Omsättningen har ökat rejält, till 63,5 miljoner kronor. (Arkivbild)

Boendedelen blev mer drabbad under pandemiåren än fordonstestbolaget, som stod sig ganska stadigt.

– De kunder som vi jobbar med måste ju ha en konstant utveckling av sina bilar – även om det är pandemi. Så för oss påverkade det inte jättemycket. Om vi ser till våra siffror hade vi ungefär 40 miljoner i omsättning då. Kanske gick det marginellt ner lite grann.

Nedgångar eller ej så är det inget Colmis behöver tänka vidare på i dag. Den senaste årsredovisningen visar en omsättning om ungefär 63,5 miljoner kronor – en rejäl förbättring på 35,7 procent jämfört med föregående period.

– Den stora orsaken är att vi fått Hyundai hit till Colmis. Det har blivit ett lyft. Vi har även fått hit hela Stellantis-gruppen där vi tidigare bara haft italienska Stellantis, nu har även Peugeot/Citroën och Opel anslutit. Jag upplever att det är mer tryck från kunder som inte har kontrakt med oss som vill komma hit till vår anläggning. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Mikael Hallin.

Tillsammans bildar fordonstestföretagen en miljardindustri. Totalt är ett 30-tal företag verksamma från norra Västerbotten upp till Kiruna – i testklustret, som Icemakers vd Josef Rönnholm kallar det.

– Enligt mig finns det inga spänningar mellan företagen. Det är viktigt att vi lyfter tillsammans, utvecklar regionen och fortsätter göra den attraktiv för vintertester, oavsett vilket företag som lockar till sig kunder. För ju fler som kommer hit desto större kluster blir det, säger han.

Genom branschorganisation SPGA har de gott samarbete i viktiga frågor.

– Vi är såklart konkurrenter på något sätt, men man behöver vara fler för att orka med. Det är många som kommer hit.

undefined
Josef Rönnholm tog över som vd häromåret, och blev med det tredje generationen som driver Icemakers. (Arkivbild)

Grunden lades redan för mer än 50 år sedan – och just Icemakers är en pionjär. Josef är tredje generationens vd, sedan han tog över efter pappa Lars Sundström häromåret. Grundade alltihopa gjorde farfar David tillsammans med Per-Axel Andersson. En framgång alltsedan dess.

– Jag skulle vilja säga att testbranschen är jätteviktig. Inte bara för företag som vårt, utan även för turistföretagen, hotell och lokala butiker. Det betyder jättemycket för inlandskommunerna som kanske inte har gruvdrift och andra stora industrier, säger vd Josef Rönnholm.

Som för så mycket annat innebar pandemin en osäkerhet, men smällen blev inte för allvarlig.

– Det var jobbigare för dem som åkt hit för att testa än vad det var för oss. De fick kämpa med restriktioner från både från kundföretaget, den svenska regeringen och den egna regeringen. Men det var inte så att vi gjorde rekordår direkt. 

undefined
Josef Rönnholm, vd på Icemakers, säger att säsongen varit bra trots väderbesvären. Biltester ska ändå utföras, men det blir mer jobb för personalen. (Arkivbild)

Efter pandemi-effekten har med det varit tydlig, menar han.

– Det märks att det funnits ett uppdämt testbehov. Vi är både tillbaka och förbi, både som enskilt företag och som bransch, säger Josef Rönnholm.

Årets säsong beskriver han som till stor del bra med mycket kunder på plats.

– Det är ganska generellt för hela testregionen tror jag, jag känner att det varit en stor närvaro ute på samhället i vinter. På det stora hela är det en bra säsong. Men vädret ställer såklart till en del, säger Josef Rönnholm.

Termometern har rört sig fram och tillbaka mellan plus- och minusgrader, och det snabbt. De stora växlingarna ställer till det för en del av kunderna.

– Det handlar främst om att det blir vatten och halka på isbanorna. Och så finns det kunder som vill ha kyla för olika testprotokoll. För just detta hjälper det till viss del att använda kylkammare. Största problemet är att det varit varmt under både dag och natt och då blir det svårt att jobba med isen. Så fort det blir nattkallt kan vi börja arbeta med den, säger Rönnholm.

undefined
I testregionen finns ett 30-tal företag. Samverkan mellan dem är viktig. (Arkivbild)

Men blir det riskfyllt på något vis?

– Nej. Det handlar om några millimeter is som försvinner när det är plusgrader. Tjockleken ligger lätt över 70 centimeter, så det håller för många, många fler ton än vad vi någonsin är uppe i.

– Men har man riktigt otur kan det även vara en dålig försäsong – naturligtvis ökar riskerna lite då. Då har vi bra säkerhetsrutiner och isradar för att kontrollera tjockleken.

På flera av företagens egna hemsidor blir skiftningarna tydliga. Vädret är en viktig parameter och förhållandena går att följa nästan minutiöst.

– Jämfört med föregående vinter är årets väldigt svag vädermässigt, måste man väl säga. Det har varit många varma perioder. Det påverkar ju kundernas förutsättningar, helt klart. Men tittar vi på beläggningen så har vi en jättebra säsong. Vi får se hur länge det går att hålla ut, säger Arctic Falls vd Jonas Jalar.

undefined
Jonas Jalar, vd på Arctic Falls, är tacksam för företagets inomhushallar när vintern sviker. (Arkivbild)

Till skillnad från flera av branschkollegorna är Älvsbyföretaget helt landbaserade. En fördel, men även utan isar finns stora utmaningar.

– Det krävs en del för att hålla i gång banorna. Vid däcktest till exempel behövs både snö- och isyta och man vill ha en viss struktur och hårdhet. När vädret svänger och det blir varmt, regnar, fryser på och blir isigt är det svårt – ibland omöjligt – att se till det. Våra team gör ett fantastiskt jobb i det här besvärliga väderläget.

En räddning finns i inomhushallarna, som företaget har flera av i både Älvsbyn och i Piteå.

– Det kompenserar en del. I dem testas det ju året runt och vi ser absolut en ökad efterfrågan när vädret tar slut och blir svagt. Så totalt sett går vi mot ett väldigt, väldigt bra år, säger Jonas Jalar. 

Omkring 70 procent av Arctic Falls omsättning, som 2024 låg på 121 miljoner kronor, är relaterat till däcktester. Med det finns huvudkonkurrensen inte inom testklustret, utan på andra sidan Bottenviken. 

– Det finns absolut en konkurrens mellan oss i regionen också, men för oss är den största konkurrenten i norra Finland. Vår strategi sen länge är att ha banorna på land för att förlänga säsongen och arbeta med året runt-verksamhet, med däcktester även på asfalt. 

undefined
I hallarna bedrivs tester året om. (Arkivbild)

Även Jalar lyfter vikten av samverkan inom testklustret här, snarare än rivaliteter.

– Regionen har en stark position i den globala fordonsindustrin – och det finns mycket mer att göra för oss i branschen. Det finns andra perspektiv kopplat till exempelvis energi-och elförsörjningssystem som vi tittar på tillsammans, säger Jonas Jalar, och fortsätter:

– Klimat och hållbarhetsfrågor är en stor del av agendan. Det har en betydande roll. Att vi får vara med i den utvecklingen är jättespännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!