"inga bilar, annars gör du vad du vill bara det är färgglatt."
Enklare än så kan väl knappast ett beställningsuppdrag vara.
På Aha! Trafikskola får ägarna mer än nog av motorfordon till vardags, så nu är det bara Jonathans egen fantasi som sätter gränser.
Så vad är det han har målat – och målar – på väggen?
– Tre karaktärer med mustasch och mystiskt utseende i en bergliknande miljö. Alla får tolka det precis som man vill, säger denne före detta Ursvikenbo som är inne på sitt tredje och allra sista utbildningsår på Malmö Högskola. Elever på linjen visuell kommunikation kan bli lite av varje; fotograf, filmklippare, producent, illustratör, designer, art director …
– Det gäller att hitta sin egen nisch i gröten, förklarar Jonathan som är mitt uppe i sin 20 veckor långa praktik på North Kingdom i Skellefteå och känner att han vill fortsätta med art direction och design. Eller också hittar han sin rätta plats i yrkeslivet när den allra sista C-uppsatsen är skriven i vår.
Uppdraget att dekorera de vita nymålade väggarna är ett jobb som han sköter vid sidan om allt annat. Det blir mycket kvällar och helger. Såvida Jonathan inte är alldeles för trött förstås, och såvida det inte pågår en teorilektion i rummet. Han måste passa på när orken är på topp och rummet tomt. Men då är det bara Jonathan, akrylfärgen och penseln.
Overheaden, denna trogna följeslagare till alla som vistades i svenska klassrum på 70- och 80-talet är, enligt Jonathans bestämda uppfattning, helt oslagbar när det ska projiceras en bild på en vägg och få konturerna på rätt plats. Cirklar är svåra att få riktigt runda utan teknisk hjälp.
Men snälla nån! Finns det inga modernare grejer än overheadapparat och genomskinlig plastfilm med en bild på? Visst finns det väl nå't som kallas dator och bildkanon?
Inte om konstnären själv får välja.
– Det krävs bara en strömkabel i väggen, förklarar Jonathan som pluggade IT som en av de allra första eleverna på dåvarande John Bauergymnasiet i stan och som hittat apparaten i en källare: Så enkel att använda, med minsta möjliga krångel.
Fast fullständigt krångelfria jobb existerar förstås inte.
Under den vita väggfärgen döljer sig en väv. Väv har en ojämn yta. Därför är det svårt att få till riktigt raka linjer. Det krävs en hel del extra småfix och pyssel med penna och pensel för att få bort alla oönskade taggigheter.
De beräknade 20 timmarna per målning kommer inte att räcka till.
Lägg därtill de ytterligare två tavlor, inspirerade av olika byggnader i stan, som ska utföras till samma beställare.
Det måste kanske bli lite nattjobb också om allt ska bli klart tills praktiken avslutas i januari.
Det gäller att hitta sin egen nisch i gröten.