Den första händelsen handlar om att en jägare i Nordmaling den 20 oktober hittade vargspillning.
– Vi besökte platsen och samlade in provunderlag. Provet visade tyvärr inte vilken individ det var men visar på en varg av skandinaviskt ursprung, säger Linda Backlund, Länsstyrelsen Västerbotten.
"Vargens kön och födelserevir kan inte utläsas av provet. Länsstyrelsen arbetar för att undersöka om vargen är kvar i området", skriver länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande.
Fem dagar senare hittades vargspår i området kring Kraddsele i Sorsele kommun.
– Vi har inget DNA från vargen vilket innebär att ursprunget är okänt. Vi fortsätter att arbeta med att identifiera vargen. Allmänhetens viltkamera fotograferade en varg i slutet av augusti och det är möjligt att det är samma varg, säger Linda Backlund.
Länsstyrelsen misstänker att det handlar om två olika vargar, men det går inte att utesluta att det kan vara samma varg som rört sig både i Nordmaling och Kraddsele.
Enligt länsstyrelsen har vargpopulationen har en hög inavelsgrad och är i behov av immigration från Finland och Ryssland.
"Nya gener behöver komma in i vargpopulationen, så kallad genetisk förstärkning. När en varg dyker upp i länet är det därför alltid högsta prioritet att ta reda på vilket ursprung vargen har. Det görs med hjälp av DNA-analyser från till exempel spillnings- eller urinprover. Vid angrepp på renar och tamdjur kan även salivprov samlas", skriver länsstyrelsen.
Nils Jonsson/Västerbottens-Kuriren