Privatläkaren – det finns ingen läkarbrist

Privatläkaren Torbjörn Björklund har under sina drygt 40 år i yrket mött tusentals patienter, nu lämnar han mottagningen och pensionerar sig. ”Landstinget styrs av ekonomer och inte av läkare”, säger Torbjörn som många gånger har kritiserat både landsting och försäkringskassa.

Kågeläkarn. ”Jag kommer att sakna mina patienter”, säger privatläkaren Torbjörn Björklund. Foto: Lars Eriksson.

Kågeläkarn. ”Jag kommer att sakna mina patienter”, säger privatläkaren Torbjörn Björklund. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Personligt2017-09-15 10:27

Torbjörn tar glatt emot i dörren till det stora röda huset mitt i Kåge. Vi går genom korridoren och i de gamla undersökningsrummen står möblerna staplade på varandra.

– Det ser inte ut som en läkarmottagning längre, säger Torbjörn lite ursäktande när vi tar trappan upp till övervåningen.

Mottagningen är nedlagd och Torbjörn och hans hustru Ulla, som har varit sjuksköterska i företaget, är på väg mot nya mål. Huset i Kåge ska byggas om till ett flerfamiljshus med fyra lägenheter för att sedan säljas. Men den som tror att paret som har stått till Kågebornas förfogande i så många år kommer att gå sysslolösa, tror helt fel. Nu ska deras engagemang och tid gå till den egna skogen, deras hotellverksamhet i Tärnaby samt att vara ute i skog och mark.

Torbjörn är född och uppvuxen i Boliden under 1950-talet. Drömmen om att bli läkare väcktes redan i grundskolans årskurs två.

– Min lärare Berta sa till mig: ”Du kommer att bli läkare, det syns på din handstil.”

Tillsammans har Ulla och Torbjörn fått tre barn, men deras första dog redan vid födseln.

– Rebecca föddes med svår missbildning.

Direkt efter födseln bar barnmorskan iväg deras nyfödda dotter och la henne på en diskbänk i sköljrummet. Samtidigt som Ulla var kvar i förlossningsrummet stod Torbjörn ensam och tittade när Rebecca dog. Efteråt erbjöds de varken krishantering eller samtal.

– Allt var inte bättre förr, poängterar Torbjörn.

En svår upplevelse som har präglat både Torbjörn och hans hustru.

– Att vara patient och befinna sig i underläge är något alla vårdarbetare skulle behöva pröva på.

Torbjörn Björklund valde tidigt att lämna landstinget för att bli privatläkare. Han är kritisk till landstinget som han menar är en ineffektiv organisation som inte lyssnar på sina anställda.

– Läkarna har inget inflytande över vården längre. Det är ekonomerna som styr.

Enligt Torbjörn uppmuntrar ledningen inte till effektiviseringar utan styr pengar till verksamheter som har köer och låg produktion.

– En genomsnittlig läkare använder endast 13 procent av sin arbetstid till att möta patienter och 60 procent till arbete vid datorn.

Han går så långt och hävdar att det inte råder någon läkarbrist i Sverige utan att det till och med finns ett överskott. Det skulle räcka om läkarna använde hälften av arbetstiden till patientkontakter för att få bort vårdköerna, menar han.

– Innan datajournalerna infördes så kunde en journal vara på två sidor, nu kan en planerad bråckoperation kräva 80 sidor. Det står inget mer, men det står samma sak på flera sidor. De granskande myndigheterna har blivit petimäternoga med att allt ska göras punkt för punkt.

Torbjörn har genom åren hjälpt många av sina patienter att överklaga sjukskrivningsärenden till försäkringskassan.

– Trots att försäkringskassan många gånger har överklagat har de alltid fått bita i gräset, säger han och påpekar att han vunnit alla gånger.

De granskande myndigheterna har blivit petimäternoga

undefined
Kågeläkarn. ”Jag kommer att sakna mina patienter”, säger privatläkaren Torbjörn Björklund. Foto: Lars Eriksson.

Torbjörn Björklund

Ålder:65 år.

Bor:Fjällboda, Jörn.

Familj:Hustrun Ulla 64 år, fyra hundar samt sönerna Marcus, 38 år och Martin, 34 år. Dessutom tre barnbarn.

Yrke:Pensionerad läkare.

Intressen:Naturen, fiske, jakt samt att bygga och renovera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!