Det var en slump som gjorde att Jonny Eriksson hamnade i Hyresgästföreningen. Då jobbade han som industrielektriker i Boliden och bodde i kollektiv i ett äldre hus i Skellefteå.
Det drog kallt i huset och Jonny fick uppdraget att kontakta Hyresgästföreningen för att få råd och hjälp. På den vägen är det.
– Jag hamnade i avdelningsstyrelsen och handplockades 1980 till en tjänst som ombudsman i Umeå.
Efter ett år i Umeå flyttade han tillbaka till en ny tjänst i Skellefteå. Efter 5-6 år bar det sedan väg till Luleå som förste biträdande ombudsman.
– Det passade oss bra. Marie, hustrun, skulle utbilda sig till förskollärare i Luleå.
Efter 23 år som regionchef gick Jonny i pension i februari. Då hade Hyresgästföreningen region Norrland cirka 37 000 medlemmar i Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland.
Och Jonny har gillat tillvaron som chef.
– Kanske inte alla dagar, skrattar han.
Genom åren har det skett förändringar på förhandlingssidan. I dag jobbas det professionellt på bägge sidor med jurister och utbildade förhandlare.
Annat var det i början när Jonny kom ut på banan. Vid ett tillfälle fick Hyresgästföreningen göra en budget för en motpart som var en inlandskommun. Kommunen saknade kompetens att göra det själv.
När Hyresgästföreningen presenterade den färdiggjorda budgeten med kalkylerna fick de frågan av kommungubbarna:
– Tror ni vi klaras oss på det här?
Jonny småler lite grann åt det. Visst kan det förekomma lite rackarspel i dag, men för det mesta förs förhandlingarna om hyror och annat i god ton.
- Problemen och frågorna är ungefär det samma som tidigare. Bredband har tillkommit. Som ombudsman måste du vara lyhörd och ödmjuk.
Hyresgästföreningen försöker hålla nere hyreshöjningarna och lyckas för det mesta att pressa kraven.
– Motparten spelar med underhållet. Ja, då får vi inte pengar över till...
Jonny menar att Hyresgästföreningen behövs och på senare år har föreningen även satsat på opinionsbildare för att få bostadsfrågorna högre upp på politikernas dagordning.
– När investeringsbidraget togs bort av de borgerliga avstannade byggandet av nya bostäder. Alla politiker tycker att det bör byggas mer. Men ingen gör något åt det.
Efter åren i Luleå har familjen flyttat tillbaka till Jonnys barndomshem i Bjurvattnet strax väster om Boliden. Marie jobbar som förskollärare i Varuträsk och Jonny funderar över vad han ska syssla med längre fram. Han har ännu inte riktigt landat i den nya livssituationen.
Jonny kan komma på att han inte behöver åka på måndagsmötet.
- Det är skönt att slippa passa tider och möten.
En flotte för avkoppling och fiske skaffade han i fjol.
– Det är trevligt med kompisar på flotten.
Det är skönt att slippa passa tider och möten.