Nirjona Jonsson är endast 16 år, men vet vad hon vill. Planen är att gå klart teknikprogrammet på Baldergymnasiet för att sedan plugga vidare på universitetet. Drömmen är att bli arkitekt och sedan jobba utomlands.
– Jag vill jobba i ett engelskspråkigt land. Engelskan är det språket jag är mest bekväm med, säger Nirjona.
För ett par veckor sedan kom hon hem från ett EU-läger på Cypern. Dit reste hon tillsammans med ungdomar från både Sverige och Norge för att träffa jämngamla cyprioter. Det var EU-organisationen Erasmus+ som anordnade lägret, European Youth Exchange 2017. Organisationen har bland annat som mål att få unga att engagera sig i demokratifrågor och att främja samarbete mellan människor i de olika EU-länderna. Lägret på Cypern hade migration som tema.
– Vi reste runt och fick besöka flyktingläger. Det är tufft och svårt för dem som lever i lägren. Barnen har ingen skola att gå i och flyktingarna får ingen hjälp, de måste lösa allt själva. Det var väldigt sorgligt att se.
Människorna i lägren kom framför allt från Syrien, Indien, Afghanistan och olika delar av Afrika. Hon menar att vi alla kan hjälpa till med att samla in pengar för att underlätta livet i lägren. Dessutom tycker hon att EU borde hjälpa dem med boende, mat och kläder.
Trots att Nirjona är uppvuxen med ett annat språk pratar hon perfekt svenska. Hon och hennes familj, mamma Farida och brodern Rafsan, kom till Sverige för fem år sedan som flyktingar från Bangladesh. Hon upplever att de fick mycket stöd och hjälp för att komma in i samhället.
– Det gick bra för oss i jämförelse med flyktingarna på Cypern.
Hon oroar sig för det ökade våldet och terrorn. Att det ska bli färre flyktingar i världen och att vi kan stoppa den globala uppvärmningen är hon tveksam till, men det finnas hopp.
– Om vi alla hjälps åt kan det gå, men många bryr sig inte. Därför blir det bara värre och värre just nu.
Trots oron över alla hot som världen står inför ser Nirjona livet som ett äventyr. I vintras gjorde hon något som många inte ens skulle tänka tanken på att göra.
– I januari gick jag i simskola och lärde mig att simma och i februari var jag med i vintersimmet. Alla säger att det är knäppt, men jag gillar att göra nya saker, säger Nirjona och skrattar.
Det är tufft och svårt för dem som lever i lägren.