I Skellefteå har solen knappt gått upp, i Auckland är det bara timmar kvar av dygnet. När Ronny för snart tre år sedan flyttade från hemstaden till hustruns dito på Nya Zeeland var det mycket nytt att förhålla sig till.
– Jag tror jag förstår min fru bättre nu, hur det kändes för henne när hon kom till Skellefteå. Bortsett från annat väder och sånt så är det stor skillnad att bo i en stad med drygt en miljon invånare istället för 30 000. Det har varit till godo i vår relation att vi fått bo och uppleva varandras respektive länder, säger Ronny, som beskriver Nya Zeeland som en komprimerad version av världen.
– Allting finns här. När man kommer hit som turist är det ett otroligt land att åka runt i. En timme västerut till exempel finns regnskogen, några mil österut finns vita stränder och söderut finns slalombackar.
Men nu är ju inte Ronny på andra sidan jordklotet för att semestra utan för att leva. Han jobbar deltid som forskningsassistent och studerar heltid på sin masterutbildning i arbetsmarknadsfrågor på samma universitet. Ämnet kom han in på redan vid jobbet i Skellefteå, men skillnaderna är många och stora mellan Sverige och Nya Zeeland.
– Den svenska arbetsmarknaden är betydligt mer reglerad. Även om de svenska facken säger att de förlorat många medlemmar så är det betydligt fler som är anslutna och har kollektivavtal än här i Nya Zeeland. Fackens roll i Sverige har alltid varit att försöka kompromissa, men i Nya Zeeland går man mer i strid när något ska lösas.
Något annat som skiljer är prisläget, som är högre än i Sverige. Minimilönen däremot är bara 88 kronor i timmen och en betydande andel nyzeeländare är därför ”working poor”.
– Det var ett begrepp jag inte kände till innan jag flyttade hit. De jobbar heltid, men jobbar i väldigt lågbetalda yrken och får det inte att gå ihop.
Visst finns det tillfällen då Ronny känner sig som en nykomling i landet, men då är det bara att skypa med mamma. Hon vet nämligen hur det är.
– Min mamma flyttade från Polen till Sverige 1979 och även om det inte var så långt geografiskt så var det ett stort steg. Hon har sagt 'Lova mig en sak: att aldrig flytta utanför Sverige', säger Ronny och skrattar åt att han gjort raka motsatsen.
I Nya Zeeland blir han kvar i minst ett och ett halvt år, då han och Clare är färdiga med studierna. Vart de då tar vägen – om hans eller hennes hemland vinner – är inte klart.
– Vi har diskuterat precis alla alternativ. Vi är nog sugna på att fara någon annanstans, men det skulle kunna bli Sverige.
När man kommer hit som turist är det ett otroligt land att åka runt i.