Med fokus på mat och trådar

Det började med 13 kvinnor som förenades i kärleken till broderi och bildade broderigruppen Fimbria. Nu arbetar de inför utställningen ”Ätbart säljer alltid”, där nål och tråd ska berätta om mat.

”Jag ville skapa något som liknade matförpackningar”, säger Lina Westerberg. Foto: Roine Sandlén.

”Jag ville skapa något som liknade matförpackningar”, säger Lina Westerberg. Foto: Roine Sandlén.

Foto: Foto: Maria Wallin

Personligt2014-05-07 13:30

Inne på Handens hussitter de Skelleftebaserade medlemmarna i Fimbria. Här omges de av själva essensen i deras passion, massor av små tygstuvar, trådstumpar och omsorgsfulla broderier.

– Gruppen består av kvinnor från hela Västerbotten. Vi brukar träffas någon gång då och då för att inspirera och diskutera, men då på hemslöjdskontoret i Umeå, på Nordanå i Skellefteå eller i Evas ateljé i Robertsfors, säger Barbro Frimodig, en av gruppmedlemmarna.

De är mitt uppe i skapandeprocessen till deras nästa utställning, som kommer visas i Skellefteå konsthall 13 september till 19 oktober.

De beskriver det som en svår uppgift att tackla - att brodera något på temat ätbart.

– Vi bestämde det namnet för ungefär två år sedan. Det kommer från när en av gruppmedlemmarna sålde hantverk på en marknad. Bredvid henne stod de som sålde korv och godis. Själv hade hon många hantverk kvar, men korvförsäljaren sålde hur mycket som helst. Vi pratade om det och någon sa ”Ätbart säljer alltid”. Vi tyckte att det var tänkvärt och bestämde oss för att bygga en utställning runt det, säger Lotta Berglund.

I dag har några Fimbriamedlemmar tagit med sina påbörjade verk, för att inspirera varandra och stilla nyfikenheten. Britt-Lis Lindqvist plockar varsamt upp en låda, fylld med omslagspapper och konstverk.

– Åh, det är det här som är det bästa, när det börjar prassla i papper och folk tar fram sina broderier, utbrister Barbro Frimodig.

Britt-Lis radar upp tre små fyrkanter, där stygn bildar ätande människor mot dov, svartvit bakgrund. Hon berättar att hon ville fokusera på livsmedelsindustrin, att hennes verk skulle kritisera hur vår mat framställs.

– Jag har använt mig av stillbilder från en dokumentär och sedan broderat över. Jag ville att det skulle beröra köttindustrin speciellt, som ofta är förfärlig, säger hon.

Fimbria startades 2002 av hemslöjdskonsulent Kristina Ersviken och gruppens syfte är att tänja på gränserna för vad broderi kan vara. Gruppen består av konstnärer, konsthantverkare och slöjdare. Sedan starten har stygnen och utställningarna blivit många. Det ligger mycket arbete bakom varje broderi, men det är värt det.

– Att brodera är väldigt meditativt och fantastiskt. Du känner i handen vad du gör, och det går att variera så otroligt, säger Britt-Lis Lindqvist.

– Ja, och det ger så mycket att vara en del av den här gruppen. Vi har så olika bakgrund och vår mångfald gör det spännande. Här finns inte en röd tråd, utan tretton, säger Kerstin Schmidt.

undefined
undefined
När de träffas gör de det ofta för att prata och inspirera, men ibland är det någon som tar fram sitt broderi. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Lotta Berglund, Kerstin Schmidt, Lena Larsson, Barbro Frimodig, Helena Weegar och Britt-Lis Lindqvist samlas för att gå igenom sina arbeten. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Riktlinjerna för utställningen är att varje medlem ska skapa fem motiv, alla 20 centimeter höga och breda. ”Jag funderade på olika saker som gör att mat säljer”, säger Barbro Frimodig. Foto: Roine Sandlén.
undefined
”Jag ville skapa något som liknade matförpackningar”, säger Lina Westerberg. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Namnet. ”Fimbria betyder frans eller tofs på Latin. Det finns en jättelång tradition av att brodera, och vi befinner oss alldeles längst ut, i änden av tofsen av den traditionen”, säger Britt-Lis Lindqvist. Foto: Roine Sandlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!