En mycket ingripande åtgärd, sade statsminister Stefan Löfven när han i måndags presenterade de nya restriktionerna. Max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men frågan är vad de nya restriktionerna träffar. Av promemorian som regeringen skickat ut på snabbremiss framgår att regeringen behåller det undantag som tidigare infördes, det så kallade publikundantaget.
Undantaget kvar
"Förbudet gäller inte allmänna sammankomster och offentliga tillstä̈llningar med högst 300 deltagare, om var och en av deltagarna anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare och det även i övrigt skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet till varandra vid sammankomsten eller tillstä̈llningen", står det.
Undantaget infördes när maxgränsen för allmänna sammankomster var 50 personer för att möjliggöra för kultur- och idrottsevenemang.
I samband med att flera regioner införde hårdare rekommendationer beslutade länsstyrelserna dock att inte gå upp till 300 personer utan att behålla 50-gränsen.
Sittande publik
Det innebär att evenemang med sittande publik upp till 50 personer fortfarande är tillåtet, trots regeringens sänkning till åtta personer.
Frågan är då vad som blir kvar och träffas av de nya restriktionerna. Enligt inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare så handlar det om allt som ordningslagen träffar exklusive undantaget för sittande publik.
Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och danstillställningar och konserter. Med undantag för demonstrationer och danstillställningar, är det evenemang som träffas av publikundantaget.
Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.
Om publikundantaget fortfarande gäller, kan såväl fotboll som teaterföreställningar ha 50 personer i publiken, om de sitter med en meters avstånd.
Enligt justitiedepartementet hoppas man nu att den nya hårda gränsen på åtta personer ska ha en normerande effekt, så att länsstyrelserna sänker sin 50-gräns för publik till åtta personer.
Varför regeringen inte fattar beslut om detta är oklart. TT söker Mikael Damberg (S).