Matgeneralen gillar laga mat själv

Matfestens nya projektledare Jan Enngblom gillar att laga mat och bjuder gärna in vänner till en måltidsfest. Det brukar sluta med att alla lagar mat tillsammans under trevliga former.

Foto: Norran

Personligt2014-04-11 16:08

Jan Engblom  är ny projektledare för Matfesten efter Karin Lundström. Den andra stora förändringen är att Matfesten lämnar Nordanåområdet och flyttar festligheterna till centrum 28–31 augusti. Det är ett viktigt steg i utveckling av Matfesten, menar Jan Engblom. Då kommer stadens restauranger med på ett helt annat sätt i stället för att stå utanför. Restaurangerna får chansen att servera matgästerna i rätt miljö och slipper extra kostnader för personal och hyra av plats.

– Tillgängligheten ökar både för krögare och besökare. Nu hinner man ut och äta en bit mat under lunchen. Det var svårare att få tid till det på Nordanå.

Matfestens koncept och budskap är som tidigare: att lyfta fram de lokala produkterna och närproducerat. Helt enkelt visa upp Skellefteås och regionens fina matkultur. Eller som Jan Engblom säger ”Bra lokal närproducerat mat med internationell inspiration”. Det har blivit något av en slogan för honom och några planer på att börja ta entré för att komma in på festligheterna finns inte i hans värld.

– Det skulle utplåna Matfesten. Bara stängsla in hela Matfesten kostar pengar.

Jan Engblom fick kontakt med Matfesten när han anlitades som extern konsult för att göra en analys av upplägget. Senast jobbade han med affärsutveckling vid IT-företaget Nuiteq. Han har också erfarenhet av projektledning och ansvarsområden från Consultec och Xzakt Kundrelation.

– Min roll som projektledare är att hålla i organisationen och ta fram en tydlig målbild för Matfesten. Det praktiska jobbet sköts av flera andra duktiga människor.

Två saker pekade analysen framför allt på: 1. Det fanns en stark vilja att engagera näringslivet och restaurangerna. 2. De högkvalitativa matprodukterna från Västerbotten borde lyftas fram ännu mer.

I fjol deltog några restauranger utanför Nordanåområdet i Matfesten med specialerbjudande. Givetvis besökte Jan och hustrun ett av matställena där erbjudandet var en västerbottnisk middag.

– Det blev vår starkaste matupplevelse under Matfesten.

Aktiviteter riktade mot barn och ungdom vill han gärna se ännu mer av. Det arbetas på det nu från projektledningens sida och kontakterar har redan tagits.

– Min tioåriga dotter var med på en mattävling i fjol och det gillade hon.

Arbetet med Matfesten har gjort att Jan Engblom tittar ännu mer på vad han köper i affären. Närproducerat blir det inte längre bara till helger.

– Även till veckans övriga dagar försöker vi handla närproducerat.

Der är det som är Matfestens budskap och i fjol lockade den till mer än 50 000 besök, vilket gör den till norra Sveriges största matevent.

Nu hinner man ut och äta en bit mat under lunchen.

undefined
undefined
Efter åtta år blir centrala Skellefteå ny plats för Matfesten. En utveckling av festligheterna, tycker nye projektledaren Jan Engblom. Foto: Annika Eriksson

Ålder: 45 år.

Familj: Hustru och fyra barn.

Bor: Bergsbyn.

Intressen: Laga mat, friluftsliv och brottning.

Ogillar: Inget speciellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!