Lösspringande hundar sätter skräck i by

Lösspringande hundar sätter skräck i en by i Umeåregionen. En hund har blivit ihjälbiten, får har tvingats avlivas och för en månad sedan hotade en hund en kvinna som var ute på promenad med sina två hundar. ”Det är ren skräck i byn”, säger en kvinna till Västerbottens-Kuriren.

Bilden är en genrebild. Hundarna på bilden har inget med händelserna att göra.

Bilden är en genrebild. Hundarna på bilden har inget med händelserna att göra.

Foto: Michael Probst/TT

Personligt2019-12-18 20:49
undefined
Bilden är en genrebild. Hundarna på bilden har inget med händelserna att göra.

Alla händelser är polisanmälda. Ett par ärenden är avslutade, men några är fortfarande under utredning av Länsstyrelsen enligt tillsynslagen.

Upprinnelsen är en gård i byn som har ett större antal jakthundar. Problemet har varit, enligt byborna, att hundarna ofta rymmer eller sliter sig från gården. Något som har pågått i flera år och skapat stor oro i byn.

Händelsen med den ihjälbitna hunden hände i maj i år. En flicka var ute på gården med familjens hund när två hundar från hundgården kom inspringandes på tomten, och gav sig på familjens hund. Enligt uppgift bevittnade dottern hela händelseförloppet och "var i upplösningstillstånd".

Det här ärendet är utrett av Länsstyrelsen i Norrbotten. Familjen har fått full ersättning av paret med hundgården, för skador, utebliven inkomst, sveda och värk.

Incidenten med fåren inträffade i våras. En familj i byn hade sju får där alla blev rivna av en lösspringande hund från hundgården. Samtliga får fick avlivas efter händelsen. Till saken hör att två år tidigare hade en hund från samma gård rivit alla får hos samma familj, varav ett får fick avlivas på plats.

– Alla fick sårvård hela sommaren 2017 och sen händer det igen två år senare, då fick vi avliva allihopa. Sen dess har vi slutat med får, säger ägaren uppgivet. Hur mycket ska man kräva innan Länsstyrelsen gör ett föreläggande. Vi vill ju stoppa det här innan andra djur blir skadade eller i värsta fall barn, säger fårägaren till VK och fortsätter:

– Jag pratade med hundägaren och han tyckte att "det här ska inte hindra att du har får". Men jag sa att det går inte. Ska vi få fåren ihjälbitna vartannat år? Det funkar inte.

Det är Jaana Malmberg, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten, som har handlagt ärendena med den ihjälbitna hunden och incidenten med fåren 2019:

– För länsstyrelsens del har vi avslutat ärendet med den informationen att de (ägarna av hundgården, reds anm) har avlivat hundarna. De skedde frivilligt. Det var flera incidenter som anmäldes vid ungefär samma tillfälle, bland annat ett angrepp på lantbruksdjur och en hund och då pekade djurhållaren själv ut två hundar som har varit med i de incidenterna och valde att ta bort dem.

Bybon: ”Det är otryggt”

Trots att två hundar avlivades frivilligt av hundägaren så har det skett fler incidenter med lösspringande hundar från gården. För en månad sedan var en bybo ute och promenerade med sina hundar. Plötsligt kom en lösspringande hund mot henne och hundarna.

– Det var en stor hund som gjorde utfall mot mina hundar och jag kunde inte hantera situationen, säger kvinnan.

Den här gången slutade det bra.

– Jag gick hem bärandes på mina hundar och var fruktansvärt rädd och jättearg. Om det händer en gång är det liksom ingen gång. Men när det har skett om och om igen funderar man på vad det är som händer.

Vad tycker du om hela situationen med de lösspringande hundarna?

– Jag tycker att det här är jätteobehagligt. Jag känner till hundar och jag är mycket med hundar, och man ser hur de beter sig. Det här som hände mig... så gör inte en frisk hund. När en hund reser ragg och springer i cirklar runt en och visar tänderna så känns det inte som att den är frisk, säger hon till VK och fortsätter:

– Våra barn är också ute och går med hundarna. Det är inte så lätt för dem att hantera sådana här situationer. Det är otryggt.

Även kvinnan har anmält personerna med hundgården. Numera anmäls det varje gång en lösspringande hund syns i byn, vilket Länsstyrelsen i Norrbotten bekräftar.

– Nya anmälningar har kommit in och är under handläggning. Vi har skickat ut en ny underrättelse inför ett eventuellt beslut där djurhållaren får på sig en viss tid att komma in med ett yttrande. Det yttrandet har kommit och vi håller just nu på med att fundera på vad nästa steg blir, säger Jaana Malmberg.

Kan det bli aktuellt med djurförbud?

– Lagstiftningen ställer väldigt höga krav för ett djurförbud. Det kan vara att man har använt hunden som ett vapen eller att man fått ett flertal förelägganden som man bryter mot eller att man har varit föremål för omhändertaganden enligt tillsynslagen, det vill säga där vi har behövt gå in och omhänderta hundar på grund av att de har skapat stora oangelägenheter av olika slag.

Är det inte det som har skett här?

– De nya anmälningarna som har kommit in, där har det egentligen inte hänt något fysiskt utan de har varit lösa och skrämts, säger Jaana Malmberg.

VK har varit i kontakt med en av hundägarna men personen har inte velat uttala sig.

Mattias Wennberg/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!