På Folkparken har eleverna i 9 A samlats för att ta del av historien kring området. Det är gps:er och ett samarbete med Folkrörelsearkivetsom lett dem hit.
– I senaste läroplanen har arkiv en ganska stor plats och det var då vi kände att vi kunde vara en resurs. Arkiv och källkritik är en viktig del i historieundervisningen, sa Marika Eserstam Kjellsson, föreståndare och arkivpedagog, när hon i höstas gömde cacher på olika håll.
Nu är det elevernas tur att hitta dem och första är redan återfunnen. I slutet av 1800-talet låg Norrböle nere vid älven och på Vitberget fanns vid den tiden bara åkrar, ängar och fattigstuga. 1909 kom den första dansbanan till Skellefteå och Vitberget blev snart förknippat med dans, något som inte uppskattades av byamännen som samlade missnöjet i ett brev. Skrivelsen är bara en av många som finns bevarad i Folkrörelsearkivet.
– När jag började jobba på Folkrörelsearkivet ville jag hitta hur Skelleftebor var kopplade till stora världshändelser, säger Marika Eserstam Kjellsson.
I arkivet hittade hon bland annat ett brev till regeringen från fackklubben IF Metall i Skellefteå och utanför deras klubblokal berättar hon nu att de var förbannade för att tyskarna under andra världskriget fick skicka sina tidningar och propaganda med tågen, medan fackklubben inte fick göra detsamma.
– Det är roligt att vara på plats och få uppleva det på ett annat sätt än att läsa i böcker. Och det är lättare att ta in när det är om ens egen stad, säger Sofia Andersson.
– Det är roligt att få variation och annorlunda än att sitta i ett klassrum, säger Kornelia Paulander.
Det blåser kraftigt den här eftermiddagen och det är inte bara historiens vindar som blåser. Att hitta cacherna går därför ovanligt snabbt och snart är eleverna framme vid sista ledtråden: Jocke. ”Hockey!” skriker några av grabbarna, men det är inte Jocke Lindström som åsyftas, det är Jocke Nyström. Att en världsstjärna i tennis växt upp på Norrböle är ytterligare något eleverna får lära sig denna annorlunda lektion.
Det är roligt att få variation och annorlunda än att sitta i ett klassrum.