Framtidsgruppen: ”Skellefteå är en förort till Boliden”

Hon är född och uppvuxen i det lilla samhället utanför Skellefteå, en ort som hon brinner och kämpar för. ”Jag brukar säga att Skellefteå är en förort till Boliden”, berättar Maud Ragnestam Asplund, Framtidsgruppen i Boliden.

Framtidstro. Nu har vinden vänt och fram till 2030 ska befolkningen fördubblas och mer där till, menar Maud Ragnestam Asplund Bolidens framtidsgrupp. Foto: Lars Eriksson.

Framtidstro. Nu har vinden vänt och fram till 2030 ska befolkningen fördubblas och mer där till, menar Maud Ragnestam Asplund Bolidens framtidsgrupp. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Personligt2017-03-06 08:16

Mellan två kunder tar sig Maud Ragnestam Asplund, 71 år, tid att sätta sig ner en liten stund. Hon jobbar som frisör och startade salongen som 19-åring.

– Jag behöver inte längre jobba för min försörjning, men så länge jag känner lusten så kommer jag att fortsätta, säger Maud.

Förutom de sociala kontakterna så erbjuder yrket även en skaparglädje som inte har avtagit trots att Maud arbetat i över 50 år.

– Måndag till torsdag sköter jag om mina kunder, men på fredag sköter jag om mig själv, säger hon och förklarar att hon tränar för att hålla sig frisk.

När Maud var barn upplevde hon ett helt annat Boliden än vad vi kan se i dag, då var det bolaget Boliden som skötte det mesta i samhället. Allt från barnomsorg till gator och bostäder var bolagets angelägenhet.

– Vi blev omhändertagna av dem. När jag var sex år fick vi barn gå på Bolidenbolagets förskola, eller lekskola som de då hette.

Så småningom tog Skellefteå kommun över driften av samhället. Ett Boliden som enligt Maude var i toppskick, men som sedan inte fick den omsorgen det förtjänade. På 1980-talet revs lägenheter i Boliden och hyresgästerna lockades att flytta in till Skellefteå.

– De kunde få tre månaders hyra betald och fri flytt om de valde att lämna Boliden och flytta till lägenheter som stod tomma i stan.

I dag är hoppet tillbaka och renoveringen av skolan är en tydlig framtidssignal.

– Vi ser att ungdomarna vill flytta tillbaka.

En av de viktigaste faktorerna för att Boliden åter ska blomstra är att befolkningen håller ihop, och det gör de menar Maud.

– Vi har bildat en framtidsgrupp där alla lokala föreningar är anslutna. Där är vi starka och får saker gjorda.

Just nu jobbar gruppen stenhårt med att utveckla området runt den centralt belägna Sidtjärn.

– Vi har bland annat gjort en pulkbacke och hjälpt till med att fixa en discgolfbana, säger hon och lyfter fram skidklubbens skidspår samt kommunens badhus och idrottsanläggningarna som viktiga för Bolidens framtid.

Nästa projekt för Framtidsgruppen blir att rädda Folkets Hus.

– Just nu är skolan där, men de flyttar ut när Bolidenskolan är färdigrenoverad. Nu vill vi få annan verksamhet att flytta in, bland annat Migrationsverket och Träffpunkten som i dag finns i Gula villan.

För några år sedan stod hus och lägenheter tomma i Boliden. I dag är läget det omvända.

– Vi har arbetstillfällen, men inga bostäder.

För närvarande bor det ungefär 1 600 människor i samhället, men som mest hade Boliden cirka 4 000 invånare.

– Vi vill växa och 2030 ska vi vara 4 000 igen. För det är vi och gruvindustrin som är motorn i Skellefteå kommun, säger hon glatt.

Vi vill växa och 2030 ska vi vara 4 000 igen.

undefined
Framtidstro. Nu har vinden vänt och fram till 2030 ska befolkningen fördubblas och mer där till, menar Maud Ragnestam Asplund Bolidens framtidsgrupp. Foto: Lars Eriksson.

Maud Ragnestam Asplund

Ålder:71 år.

Bor:Boliden.

Familj:Maken Jan Asplund, 75 år, samt barnen Lena Ragnestam, 51 år, och Patrik Ragnestam, 45 år. Dessutom har hon åtta barnbarn, alla flickor.

Yrke:Frisör, egen företagare.

Intressen:Samhällsfrågor, människor, resor och stugan i Furuögrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!