Gruppens beskrivning är "en feministisk grupp med syfte att utbilda vår omgivning och sudda bort feminismens tabustämpel". Ellen berättar om hur gruppens medlemmar alla engagerade sig i feministiska och antirasistiska frågor privat, men ofta kände sig ensamma i diskussioner.
– Vi var många som ville samma grej, så vi bestämde oss för att samlas. Vi hade ingen klar idé från början, utan samlades på ett möte och satte upp mål och riktlinjer, säger hon.
På det första mötet var de ett tiotal personer. Idag är de aktiva medlemmarna tre gånger fler. Gruppen höll till en början till på ungdomsgården 51:an, men ville bli mer självständiga.
– Då valde vi att starta en studiecirkel, där vi har som mål att träffas minst två gånger i veckan. Ena dagen är det möte, andra dagen diskussion, berättar Ellen.
Ellen har brunnit för de här frågorna sedan tidiga tonåren. När hon inte engagerar sig i Athena Skellefteå läser hon mycket – allt från tidningar till bloggar och twitter.
– Idag finns det ett bra nätverk för att hitta likasinnade och det är inte bara de allra största plattformarna som syns. Det är relativt lätt att hitta texter från de som berörs av problemet, alltså ursprungskällan. Till exempel går det hitta och läsa texter om rasism av rasifierade, inte av vita personer, säger hon.
Den allra viktigaste delen i Athena-gruppenär enligt Ellen att vara inkluderande.
– Vi jobbar ständigt mot exempel transfobi och funkofobi och med antirasistiska frågor. Vi samlar material som vi sedan diskuterar för att bredda våra och andras perspektiv. Det är en ständig utveckling, även om jag haft de här åsikterna länge så har ju perspektivet förändrats sedan jag fick upp ögonen för feminismen, säger hon.
Ellen upplever att det finns en medvetenhet om de här frågorna i Skellefteå. Hon tror att det delvis beror på att debatten blivit synligare på senare år, mycket tack vare internet och sociala medier.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner, många säger att ”det är roligt att ungdomar engagerar sig”. Vi upplever att det finns ett behov och att det är viktigt att prata om, för det finns också en stor okunskap i de här frågorna, säger hon.
Men reaktionerna har inte enbart varit positiva.
– Vi har även mött mycket motstånd och hat. Det är viktigt att tänka på att Skellefteå är en mindre stad, det här sticker ut. Här finns både nyfikenhet och ointresse, säger Ellen.
Men motstånd till trots - gruppen jobbar vidare. Trots att majoriteten av medlemmarna ännu inte tagit studenten, hoppas de på att kunna engagera ännu yngre personer i frågorna.
– Vi märker att medvetenheten kryper neråt i åldrarna och det är jättepeppande. Det bästa är att vi dessutom börjat växa utanför Skellefteå, säger hon.
Vi har fått mycket positiva reaktioner, men även mött mycket motstånd och hat.