Blev vardagshjälte efter olyckan

Dottern var med om olycka – då blev Jörgen brandman.

Jörgen Elfridsson är först ut till en olycksplats eller brand. Han är en Första Insatsperson i Robertsfors. Foto: Ulf cederhill

Jörgen Elfridsson är först ut till en olycksplats eller brand. Han är en Första Insatsperson i Robertsfors. Foto: Ulf cederhill

Foto: Foto: Ulf Cederhill

Personligt2014-05-06 11:08

Han är så kallad Fip, Första insatsperson, som Robertsfors kommun testar för att sedan utvärdera verksamheten efter årsskiftet. När larmet går gäller det att vara så snabbt som möjligt på plats och det kan handla om minuter för att rädda liv vid olyckor och bränder.

Alla 20 vid deltidsbrandkåren är utbildade för att rädda liv och extra viktigt är det att lokalisera skadade som har svårt att andas eller har hjärtstillestånd. Då måste Fip veta vad som måste göras och ta ett beslut.

– Skapa fria luftvägar på skadade eller använda hjärtstartareär bland de viktigaste insatserna vid en olycksplats.

Vid akuta olyckssituationer är några minuter lång tid.

– Alla vet att väntan är det värsta, säger Jörgen Elfridsson.

Under en jourvecka har Fip en mindre räddningsbil stående hemma dygnet runt eller på jobbet. När larmet går kastar han sig i bilen och kör mot olycksplatsen för att göra en första bedömning av läget. Huvudstyrkan med fyra deltidare anländer lite senare.

– Med Fip räknar vi att korta insatstiden med tre-fyra minuter.

I bilen har Fip bland annat fem pulversläckare och hjärtstartare. I Umeå sitter räddningschefen och följer kommunikationen mellan Fip och huvudstyrkan.

– Han kan till exempel ta beslut om att sätta in mer resurser.

I sju år har Jörgen Elfridsson varit engagerad i deltidsbrandkåren och första juni blir han kårchef. Det var efter en olycka som han bestämde sig för att förbättra sina egna kunskaper i att rädda liv.

– Dottern var inblandad i olyckan och jag kände mig maktlös vid tillfället. Jag visste att brandmännen var utbildade i första hjälpen. Då sökte jag mig till deltidsbrandkåren.

Det värsta scenariot är en svår trafikolycka på E4 med många personer inblandade. Då måste Fip även se till att räddningspersonalen kan arbeta säkert på platsen och förebygga ytterligare olyckor.

– Bilister har alltid bråttom och kör även om blåljusen blinkar på utryckningsfordonen.

Bo och arbeta på orten är några krav som sökande måste uppfylla för att få chansen i en deltidsbrandkår. Det är nödvändigt för att klara insatstiden.

– Efter fem minuter måste första bilen vara ute.

Samhällsnyttan och tillfredsställelse att hjälpa andra räknar Jörgen upp som det positiva med uppdraget. Det har blivit svårare att rekrytera folk till deltidsbrandkårerna.

– Arbetsklimatet har blivit hårdare, menar han. Jag jobbar på Handelsbanken och har en förstående arbetsgivare.

En jourvecka i månaden ger 3 500 kronor i fickan före skatt. På det tillkommer utryckningsersättning per timme.

– Men en jourvecka kan infalla under semestern och då måste jag stanna hemma när familjen åker ut för att bada.

Efter fem minuter måste första bilen vara ute.

undefined
undefined
Jörgen Elfridsson är först ut till en olycksplats eller brand. Han är en Första Insatsperson i Robertsfors. Foto: Ulf cederhill

Familj: hustru och fyra barn

Ålder: 48 år

Bor: I hus i Robertsfors

Intressen: Familjen, jakt och huset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!