Berättarsugen folkbildningsnörd

Hon kallas Elle och beskriver sig som en folkbildningsnörd som trivs bäst i naturen. Elisabeth Ivansson, 43, Stockholm, räknar fortfarande Skellefteå som hemmaplan, trots att hon lämnade bygden för 24 år sedan.

Elisabeth Ivansson har inte släppt Skellefteå, även om det var längesedan hon bodde här. Foto: Bo Fuhrman.

Elisabeth Ivansson har inte släppt Skellefteå, även om det var längesedan hon bodde här. Foto: Bo Fuhrman.

Foto: Foto: Bo Fuhrman

Personligt2014-09-17 13:00

Skellefteå häromveckan: Elisabeth flanerar omkring under Matfesten, njuter av ett tillfälligt norrbesök, och säger.

– Skellefteå har alltid varit en snäll kommun – och är väl det fortfarande? Minns bland annat kommunala musikskolan, fritidsgårdarna och kyrkorna.

Pappa är Åke Brännström, fortfarande bosatt i stan, tidigare Skega, och mamma Gunny Bertilsson, Glommersträsk, som verkat inom psykiatrin.

– Teater och musikaler förgyllde livet i högstadiet. Musikläraren Siv Boström var en av de vuxna som inspirerade och uppmuntrade. Vi fick vara kreativa på skoltid. Något som jag önskar att alla unga fick.

Elisabeth ville gå bildutbildning i Umeå men fick inte för föräldrarna. Hon blev störtkär, flyttade till Stockholm och gick lärarutbildning. På den vägen är det.

– Suget efter att berätta har alltid funnits, inte sällan till omgivningens förtret. Kanske kan jag beskrivas som en folkbildningsnörd?

Nu kan hon också titulera sig författare.

– Läromedelsföretaget Liber lyste ut en skrivartävling för 13 år sedan. Var föräldraledig och skickade in ett bidrag. Och vann!

Som tävlingsbidrag skulle man beskriva frihetstiden i Sverige på 1700-talet.

Vad visste du om den?

– Hade inga djupare kunskaper. Men jag läste massor och funderade sedan på vad i elevernas verklighet som har sitt ursprung i den tiden. Det fick avgöra stoffurvalet. Fantiserade en del och fick ihop en ganska lättläst text.

På den vägen är det fortfarande. I dag har Elisabeth gett ut 22 titlar. Läroböcker i SO-ämnena, mest historia, allt på förlaget Liber.

Hur får du elever att intressera sig för gamla tider?

– I klassrummet är det inte särskilt svårt. Barn är som regel nyfikna. De vill veta hur saker och företeelser blivit som de är. Läroplanen styr, men det går alltid hitta detaljer att krydda fakta med. Brott och straff är ingredienser som både finns i historiska källor, säger mycket om sin tid och intresserar barn. Allt behöver inte handla om kungar och deras krig …

Vad är viktigast i ditt jobb?

– Fantasi. Men mina texter kollas alltid av sakkunniga. Svammel går aldrig igenom …

Vad saknar du i skolan?

– Estetiska ämnen har fått mindre utrymme. Trots att forskning visat på vikten av kreativ stimulans för barns utveckling har man skurit ner på bild och musik. Samma sak med den fria leken, som är viktig för fantasin. Jäkten för den mätbara kunskapen är oroande.

Suget efter att berätta har alltid funnits.

undefined
Elisabeth Ivansson. Foto: Bo Fuhrman.
undefined
Elisabeth Ivansson har inte släppt Skellefteå, även om det var längesedan hon bodde här. Foto: Bo Fuhrman.

Kallas: Elle.

Ålder: 43.

Familj: Dottern Allis, 12.

Bor: Södermalm, Stockholm. Sommartid: Stormark.

Född/uppvuxen: Åsgatan och Floravägen, Skellefteå.

Yrke: Mellanstadielärare, Nacka.

Intressen: Kultur (film, teater, böcker) och natur.

Äter till frukost: Blåbärssmoothie på banan och yoghurt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!