Baka egna rullrån: Pinnen måste vara perfekt

Det var en nära släkting som lockade in Ulla Nyström på rånets bana. För några år sedan, kanske 15, fick hon ett recept, ett elektriskt rånjärn och en handsnidad rullrånspinne i present av sin syster.

Rullrån kräver snabba fingrar och en bra pinne. Ulla Nyström kan konsten att baka i järn.

Rullrån kräver snabba fingrar och en bra pinne. Ulla Nyström kan konsten att baka i järn.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Personligt2017-12-07 16:21

Sedan dess har Ulla bakat rullrån inför varenda jul. I år blir det 150 stycken. 100 har redan skänkts till EFS julbasar och de övriga 50 är till för privat bruk under de kommande helgerna.

Receptet räcker till 50 kakor och det tar cirka två timmar att baka allihop.

- Man ska bara ha en matsked smet till varje rån. Kakorna måste vara riktigt tunna om de ska bli sådär frasiga.

Att baka en enda kaka tar lite drygt en minut. När järnets lampa slagit om från rött till grönt, då gäller det att vara extra snabb med pinnen.

Den har en skåra, i den ska kakans ena kant kilas fast och sedan gäller det att rulla riktigt fort innan kakan hunnit stelna. Det tar bara några sekunder.

- Man kan se att kakorna fortsätter att bakas en liten stund efter att de lämnat järnet, för då blir de ännu lite brunare, förklarar Ulla.

Så lossar hon försiktigt det senaste rullrånet från pinnen som varken får vara för tjock eller för smal utan lagom. En konst som slöjdare i Ångermanland och Hälsingland sägs vara extra bra på, för i de trakterna är rullrån, eller gorån som de också kallas, särskilt populära.

Att Ulla och hennes syster Eva är sådana rånfantaster har en geografisk förklaring; de växte nämligen upp i Njutånger i Hälsingland.

Ett rånjärn, vare sig det är ett modernt elektriskt eller ett gammaldags manuellt avsett för bakning ovanpå vedspis, har alltid ett vackert mönster som präglas in i varje kaka.

- Mitt mönster ser ut att vara en dalakurbits, konstaterar Ulla.

Sedan pekar hon på tallriken som står invid kaffebryggaren.

- Det där är fultallriken. Där hamnar alla kakor som blivit misslyckade. En del tycker att de är godast.

RECEPT

Rullrån

50 stycken

Smet:

3 dl vetemjöl

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

100 gr smör

1-2 dl vatten

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser utom smöret. Låt stå och svälla i rumstemperatur 1-2 dygn. Före bakning smälts smöret och rörs ner i smeten vars konsistens ska vara lite tunnare än pannkakssmet. Hetta upp järnet, häll i en matsked smet och baka drygt 1 minut. Så fort kakan är klar ska den rullas upp på rullrånspinnen, svalna några sekunder och sedan lossas försiktigt. Förvara rånen torrt och svalt, rån som drar åt sig fukt blir sega med tiden. Det går också bra att frysa dem.

Rånkorgar:

Använd samma smet, men ha i lite mera mjöl så att den blir lite tjockare. När kakan är klar läggs den över ett upp-och-nervänt glas för att stelna. Korgen ska bli frasig, inte seg. Fyll den med till exempel vispad grädde, glass, sylt eller bär.

Kakorna måste vara riktigt tunna om de ska bli sådär frasiga.

undefined
Rullrån kräver snabba fingrar och en bra pinne. Ulla Nyström kan konsten att baka i järn.

VEM?ULLA NYSTRÖM

VAR?FRAMFÖR JÄRNET

GÖR?BAKAR RULLRÅN

Ålder:76 år.

Bor:I Ursviken.

Familj:Maken Lasse, tre barn, sju barnbarn, hund och katt.

Äter till frukost:Fil med hemmagjord müsli i eller några bitar knäckebröd. Kaffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!