Albin tar en roll där spel spelar roll

Albin Westermark har tagit klivet in i Sveriges största ungdomsorganisation, Sverok. ”Min önskan är att spel ska jämställas med idrott och kultur”, säger han.

Foto: Norran

Personligt2014-12-16 12:00

Han har precis blivit invald som ledamot i Sverok. Föreningen organiserar 80 000 ungdomar i 1 200 föreningar runt om i vårt avlånga land.

– Jag gillar bräd- och kortspel, men har tidigare huvudsakligen spelat tv- och dataspel. Strategiskt tänkande är avgörande när man spelar.

Sveroks huvuduppgift är att främja spelhobbyn i Sverige. Inom föreningen ryms en hel del olika spelformer som bland annat: rollspel, lajv, brädspel, e-sport, figurspel och LAN.

Det är inte drivkraften är vara bäst som gjort att han fastnat för spel, förklarar Albin och betonar att han definitivt inte är en tävlingsmänniska.

– De flesta som spelar gör det inte för att vinna utan för gemenskapen. Det är kul att sitta tillsammans med vänner och spela spel.

I media fokuseras det mycket på spelmissbruk när ämnet spel tas upp, men Albin tycker att det ger en orättvis bild av verkligheten.

– Jag ser att det finns ett spelmissbruk, men hur utbrett det är vet man inte. Jag vill påstå att problemet inte är så stort. Spel är inte farligare än något annat. Det är som fotboll, bowling eller vilken annan sport som helst. Man kan faktiskt bli beroende av det mesta här i livet, säger han.

I många kommuner behandlas spelföreningarna orättvist i jämförelse med idrottsklubbarna, enligt Albin.

– Trots att vi har fler medlemmar får idrottsklubbarna i vissa kommuner mer i bidrag än vad vi får. I Skellefteå behandlas vi däremot rättvist. Det finns alltid förbättringsområden, men Skellefteå är en bra kommun för föreningsaktiva.

Inom spelorganisationen jobbar de just nu stenhårt med jämställdhet och mångfald.

– Det är tufft för tjejer. Spelvärlden har varit väldigt mansdominerad och det är en hård jargong mot kvinnor. Det finns undersökningar som visar att 49 procent av spelarna är kvinnor. Trots att det spelmässigt inte är någon skillnad mellan könen så delas turneringarna upp mellan kvinnor och män. Det är konstigt tycker jag. För mig är jämställdheten en viktig fråga.

Det är inte spelandet som kommer i första rummet för Albin.

– Jag tycker inte att jag spelar så mycket. Engagemanget i föreningen är viktigare än själva spelandet. Min målsättning är att skapa mötesplatser för människor som har lite annorlunda intressen. De som inte faller in i samhällsnormen lika naturligt som alla andra, säger han.

Spelvärlden har varit väldigt mansdominerad och det är en hård jargong mot kvinnor.

undefined
undefined
Mansion of Madness. ”Det här är ett riktigt kul, men läskigt spel”, säger Albin Westermark, ny ledamot i organisationen Sverok.
Konvent med populärkulturOuti – sjuksköterskan som hittade hemMed många händer så händer det

Ålder:19 år.

Bor:Anderstorp, Skellefteå.

Familj:Mamma Åsa Holmlund, pappa Nils-Göran Westermark samt lillasyster Agnes Westermark.

Intressen:Spel, dans, resor och föreningsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!