En krämig äggröra, ett frasstekt ägg eller hårdkokt och skivat på macka. Man blir mätt med enkla medel och användningsområdena är i stort sett oändliga. Komplettera med valfria grönsaker och middagen är ett faktum.
Ägg är dessutom en utomordentlig proteinkälla, fulla av viktiga näringsämnen och vitaminer. Förr lyste varningslamporna emellertid knallrött och varnade för höga kolesterolhalter, men numera har råden anpassats och äggen har kommit att bli både tillåtna och på modet. Det finns till och med vissa megatrendiga restauranger som enbart serverar äggrätter i olika former.
Är du ett stort fan föreslår jag att du utforskar andra kulturers varianter. Där finns det mycket att hämta i inspirationsväg. Rätter med utländskt klingande namn såsom shakshuka (ägg bakade i tomatsås), huevos rancheros (med bönor) och cilbir (se recept) har slagit igenom stort på senare år, så det är bara att tacka och ta emot.
Värt att komma ihåg är att ägg ingalunda behöver förvaras i kylen. Vi tycks vara tämligen ensamma om att ha den vanan. Du kan mycket väl göra som i andra länder och låta dem stå framme i rumstemperatur, vilket också är att föredra i många matlagningssammanhang, då olika råvaror ofta bör ha samma temperatur. Kom ihåg att bäst före-datumet skjuts fram om du har äggen i kylen. De håller med andra ord betydligt längre än vad förpackningen anger när de förvaras svalt.
Det viktigaste är dock att äggen blir uppätna. Oavsett om du väljer att baka en sockerkaka, pochera eller pickla. Det finns många tillagningsmetoder. Experimentera fritt och hitta ditt eget favoritägg.
Frittata
Frittata med rosmarin och kikärtor
4 portioner, 25 minuter
Vegetarisk italiensk omelett som är både mättande och delikat. Dessutom inte ett dugg svår att laga. Kan även käkas kall. Måste du prompt ha kött till rekommenderas någon skiva parmaskinka eller liknande.
6 ägg
1 1/2 dl färskriven parmesan
2 vitlöksklyftor, rivna
salt
nymalen svartpeppar
1 liten nypa chiliflakes
1 förpackning kikärtor, à 400 g
några kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader och ställ in en långpanna.
2. Smörj en springform (cirka 22 centimeter). Vispa ihop ägg, parmesan, vitlök, salt, peppar och chiliflakes.
3. Skölj kikärtorna, låt dem rinna av och häll sedan ut dem i formen. Slå över äggsmeten. Strö över hackade rosmarinblad plus eventuellt några hela stjälkar för snyggfaktorns skull.
4. Ställ formen i långpannan och grädda tills ytan får fin färg, i cirka 15 minuter. Skär upp i ”tårtbitar” och servera.
5. Frittatan är även god att servera kall dagen efter och därmed en utmärkt bufférätt.
Cilbir
Cilbir – Turkiska ägg
2–4 portioner, 30 minuter
En turkisk äggrätt där pocherade ägg får sällskap av två typer av sås. Finns i många varianter, men så här gör jag. Och nej, att pochera ägg är inte så svårt som man kan inbilla sig…
4 ägg, rumstempererade
2 dl turkisk yoghurt, rumstempererad
flingsalt
1 vitlöksklyfta, riven
1 knippa persilja, grovhackad
1 knippa dill, grovhackad
1 msk ättika
50 g smör
2 msk olivolja
1 nypa chiliflakes
1/2 tsk rökt paprikapulver
nymalen svartpeppar
bröd till servering
Gör så här:
1. Se till att både äggen och yoghurten är rumsvarm.
2. Vispa ihop yoghurten med lite salt och vitlök. Vänd ner det mesta av örterna, men spara lite till dekor.
3. Koka upp generöst med vatten i en vid kastrull eller traktörpanna. Sänk värmen och tillsätt ättikan. Knäck ett ägg i taget i var sin kopp. Rör om i vattnet så det bildas en virvel, men det får inte koka, bara sjuda. Låt försiktigt ett ägg glida ner så nära ytan som möjligt. (Jag brukar bara göra ett i taget, men det går att pochera alla på en gång.) Låt sjuda i 3 1/2 minut för en krämig gula, lite längre för fastare ägg – men till just den här rätten passar krämig gula bäst. Lyft försiktigt upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
4. Smält smöret och tillsätt olivolja, en nypa chiliflakes och rökt paprikapulver. Akta så att smöret inte bränns.
5. Fördela yoghurtsåsen på tallrikar. Toppa med pocherade ägg (1–2 per person) och ringla över smörsåsen. Strö över lite flingsalt, peppra och garnera med resten av örterna.
6. Servera med ett gott bröd att doppa i sås och ägg.
Bakat ägg
Avokadobakat ägg
4 portioner, 20 minuter
Ett annorlunda recept lånat ur matlagningskreatören och äggexperten Tove Nilssons fenomenala bok ”Ägg: recept & teknik” (Natur & Kultur, 2022). Snacka om en perfekt allt-i-ett-rätt.
2 avokado
4 små ägg
1/4 silverlök
2 msk finhackad koriander
1/2 tsk chiliflakes
1 msk färskpressad limejuice
3 msk olivolja
flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Halvera avokadofrukterna och ta ut kärnan. Skär av en skiva på botten så att halvorna kan stå stadigt. Ställ på en plåt.
3. Knäck äggen i hålet efter kärnan. Ta bort lite vita om det inte får plats (beror ju både på äggens och kärnans storlek). Alternativt gröp ur lite större hål.
4. Baka mitt i ugnen i cirka 15 minuter, tills vitan har stannat.
5. Blanda lök, koriander, chili, lime och olja. Ringla över avokadon och strö över flingsalt.