Paret i Övre Bäck satsar på snittblommor

Blåklint, Risp, Zinnia, Dahlia. Villmorans snittblomsodling slår ut, men det lilla hobbyföretaget är noga med att undvika växtvärk. Fokus är på att ha roligt. ”Vi vill använda oss av gården, fylla en lucka på marknaden och samtidigt få utlopp för vår kreativitet”, säger Lina Fransson.

Villmorans Odling och Bruk har blivit en kreativ kanal för paret, där Lina ofta står för idéerna och Elias för lösningarna och de på så sätt kompletterar varandra i sitt gemensamma mål att använda gården till något kreativt.

Villmorans Odling och Bruk har blivit en kreativ kanal för paret, där Lina ofta står för idéerna och Elias för lösningarna och de på så sätt kompletterar varandra i sitt gemensamma mål att använda gården till något kreativt.

Foto: Thea Holmqvist

Övre Bäck 2024-07-27 10:00

2021 får Lina Fransson och Elias Englund nycklarna till det röda huset i Övre Bäck. Ingår gör ett flertal byggnader och vidsträckta lägdor som sedan länge kallats Villmoran.

Villmorans blir därför det självklara namnet när paret två år senare börjar fundera på att dela sin ”kreativa kanal” med fler.

– Vi ville använda oss av gården, nu när vi bor såhär. Inte bara titta på ytorna utan göra något av dem, säger Elias.

– Ingen av oss har egentligen någon erfarenhet inom odling eller blommor. Men det kändes roligt och vi har odlat ätbart åt oss själva sedan flytten. I fjol testade vi oss fram med mer fokus på blommor och i år har vi satsat lite mer, berättar Lina.

undefined
Under våren arbetade Lina och Elias med att anlägga en större yta för snittblomsodling. Här kommer det både finnas möjlighet till självplock och färdiga buketter.

Mer som i; röjt ett större område från sly. Lagt täckbark, anlagt flera långa rader pallkragar för täckodling, byggt ett större växthus och flyttat ut förodlingen i ladugården. Allt för att få utlopp för den egna kreativiteten och samtidigt fylla en liten lucka på marknaden.

– Jag har inte hittat någon större snittblomsodling i Skellefteå och kände att vi kanske hade möjlighet att erbjuda något där, både hos oss och på marknader, säger Lina.

En av de stora utmaningarna är att säsongen då allt blommar är kort.

– Vi lär oss hela tiden, till exempel att det går att utöka tillgången genom förodlingen. Om vi sår vissa frön med några veckors mellanrum kan vi få flera omgångar av samma blomma, berättar Lina.

undefined
Vissa helger anordnas sommarfik, men även då står blommorna i fokus.

Mycket material lämnades på gården för paret att återbruka. Att ta tillvara på det som finns är en självklarhet. Den inställningen spiller också över på verksamheten. 

– Jag blandar gärna både odlade och vilda växter. Vissa kallar det ogräs men det visar mer på att normen är att importera. För mig handlar det om en fin helhet och då spelar det ingen roll om vissa delar vuxit i dikeskanten eller skogsbrynet, säger Lina.

undefined
Lina såg en möjlighet att öka utbudet av närodlade snittblomsbuketter. Förhoppningen är att erbjuda dem både hemmavid och på marknader.

Ätbara blommor är också ett givet inslag på de kakor som serveras de helger sommarkaféet är öppet.

– Kaféet i sig är inget vi fokuserar på att utveckla till något större. Där är vi i princip redan på maxkapacitet och nöjda som det är, säger Elias.

– Jag älskar att baka men det måste få vara på en lagom nivå för att fortsätta vara roligt. Men det kommer i alla fall alltid finnas en varm kopp kaffe att hålla i medan du vandrar runt bland odlingarna, säger Lina.

undefined
2021 fick Lina Fransson och Elias Englund nycklarna till huset i Övre Bäck.
undefined
Till täckodlingen har de fått gamla höbalar av en lokal bonde. Tekniken innebär att det behövt rensats minimalt med ogräs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!