2021 får Lina Fransson och Elias Englund nycklarna till det röda huset i Övre Bäck. Ingår gör ett flertal byggnader och vidsträckta lägdor som sedan länge kallats Villmoran.
Villmorans blir därför det självklara namnet när paret två år senare börjar fundera på att dela sin ”kreativa kanal” med fler.
– Vi ville använda oss av gården, nu när vi bor såhär. Inte bara titta på ytorna utan göra något av dem, säger Elias.
– Ingen av oss har egentligen någon erfarenhet inom odling eller blommor. Men det kändes roligt och vi har odlat ätbart åt oss själva sedan flytten. I fjol testade vi oss fram med mer fokus på blommor och i år har vi satsat lite mer, berättar Lina.
Mer som i; röjt ett större område från sly. Lagt täckbark, anlagt flera långa rader pallkragar för täckodling, byggt ett större växthus och flyttat ut förodlingen i ladugården. Allt för att få utlopp för den egna kreativiteten och samtidigt fylla en liten lucka på marknaden.
– Jag har inte hittat någon större snittblomsodling i Skellefteå och kände att vi kanske hade möjlighet att erbjuda något där, både hos oss och på marknader, säger Lina.
En av de stora utmaningarna är att säsongen då allt blommar är kort.
– Vi lär oss hela tiden, till exempel att det går att utöka tillgången genom förodlingen. Om vi sår vissa frön med några veckors mellanrum kan vi få flera omgångar av samma blomma, berättar Lina.
Mycket material lämnades på gården för paret att återbruka. Att ta tillvara på det som finns är en självklarhet. Den inställningen spiller också över på verksamheten.
– Jag blandar gärna både odlade och vilda växter. Vissa kallar det ogräs men det visar mer på att normen är att importera. För mig handlar det om en fin helhet och då spelar det ingen roll om vissa delar vuxit i dikeskanten eller skogsbrynet, säger Lina.
Ätbara blommor är också ett givet inslag på de kakor som serveras de helger sommarkaféet är öppet.
– Kaféet i sig är inget vi fokuserar på att utveckla till något större. Där är vi i princip redan på maxkapacitet och nöjda som det är, säger Elias.
– Jag älskar att baka men det måste få vara på en lagom nivå för att fortsätta vara roligt. Men det kommer i alla fall alltid finnas en varm kopp kaffe att hålla i medan du vandrar runt bland odlingarna, säger Lina.