Kamraterna valde ett studentliv i tältkåta

Klasskamraterna Elias Olofsson och Nicholas Nygren har hittat ett alternativt studentboende. Nu utmanar de vintern genom att bo ett helt år i en tältkåta vid en sjö utanför Övertorneå.

Elias Olofsson och Nicholas Nygren har båda rötterna i Göteborg. Nu utmanar de vintern genom att bo ett helt år i tältkåta.

Elias Olofsson och Nicholas Nygren har båda rötterna i Göteborg. Nu utmanar de vintern genom att bo ett helt år i tältkåta.

Foto: Joakim Nordlund

Övertorneå2023-04-07 15:10

I augusti inledde Elias Olofsson och Nicholas Nygren en ett och ett halvt år lång naturguidsutbildning på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. De har valt ett alternativt studentboende. Under hela studietiden kommer de att bo i en 20,5 kvadratmeter stor tältkåta som de har ställt upp i närheten av sjön Puostijärvi utanför Övertorneå.

undefined
Nicholas Nygren och Elias Olofsson har valt ett annorlunda studentboende. Vissa nätter har det varit väldigt kallt men kompisarna har ändå aldrig funderat på att flytta in i hus.


– Vi kände inte varandra när vi började men vi insåg rätt snabbt att vi kom bra överens. Då fick vi den här idéen, berättar Nicholas Nygren. 

De har nu fått uppleva spektakulära norrsken. Planeter som har lyst klart och starkt och en stjärnhimmel som har gnistrat. De två kamraterna har också upplevt bitande kyla och hur deras tältkåta också har säckat ihop under snömassorna.

– När vi kom hem och såg att hela kåtan hade rasat samman så var det ju inte så kul. Men vi lär oss saker hela tiden. Vi har ändå aldrig ångrat valet att bo så här, säger Elias Olofsson. 

Båda två har rötterna i Göteborg och Elias Olofsson har tidigare arbetat inom räddningstjänst och inom byggbranschen. Nu kände han att han ville ha en ny start.

undefined
De har bland annat bjudits på spektakulära och vackra norrsken.

– Jag blev stöttad av min flickvän att söka. Jag valde mellan lite olika utbildningar men fastnade för Övertorneå på grund av klimatet. Det lockade, säger han.

Övertorneå folkhögskola erbjöd studentrum men de valde en helt annan väg.

– Vi började spåna lite på hur det skulle vara att bo i tältkåta. Och vi gick båda i gång på den idéen, berättar Nicholas Nygren.

Sedan kom de i kontakt med en pensionerad rektor som erbjöd dem att sätta upp kåtan på hans mark. Med små enkla medel har de sedan skapat det trivsamt och hemtrevligt. Renskinn, fotogenlampor, trasmattor, stearinljus, små bokhyllor och en kamin som både sprider värme och behagligt ljus.

– Den här kaminen gör mycket. När det är mörkt och kallt ute är det riktigt fint här inne. Men det gäller att hålla liv i elden för annars blir det kallt ganska fort, säger Nicholas Nygren.

undefined
Kaminen värmer snabbt upp den 20,5 kvadratmeter stora tältkåtan. Men värmen från en vedeldad kamin försvinner snabbt så det gäller att hela tiden mata den med ved om man inte vill frysa.


Har det varit viktigt att skapa trivsel?
– Jo men det är det ju. Vi har i alla fall försökt. 

Vad var det som fick er att ta steget och göra verklighet av den här tanken?
– Vi har väl sporrat och peppat varandra. Många gånger stannar det ju vid snack och planer. Men när vi började spåna på den här idéen var kände vi nog bägge två att det här ska vi bara göra.  

Vad är det bästa med att bo så här?
– Det finns ett lugn i det. Det är nog det vi tycker om allra mest. Tystnad. Och man är mer närvarande i allting. Det kan handla om matlagning eller läsning.

undefined
En klasskamrat har varit snäll och gjort en matta till sina två kamrater.

Och det sämsta?
– Allting tar mycket längre tid och behöver planeras mer noggrant. Vi är ju faktiskt beroende av bil för att ta oss fram och tillbaka till skolan. Det är ju också en utmaning att bo två stycken tillsammans i ett begränsat utrymme.

Hur har det varit när det har varit som kallast?
– Ja, vissa nätter när temperaturen har krupit ner mot minus 25 har det blivit kallt såklart. Men då har man ju alltid två val, antingen ligga kvar och frysa eller gå upp och elda i kaminen. Vi har testat båda. Vi har som sagt bra utrustning vilket gör att det funkar. Nu går vi mot varmare tider och det känns ändå skönt.

Är det här ett studentboende som ni kan rekommendera andra?
– Ja verkligen. Om man väljer att läsa den här typen av utbildning är det ju perfekt. Man kan ju i alla fall testa på det några veckor för att känna på det tycker vi. Det kan vara spännande att testa sina gränser litegrann. Som studentboende är det ju hur bra som helst, ingen hyra.

undefined
De har till och med fått plats med ett litet sängbord.


Vad har varit det svåraste?
– Kåtan har ju kollapsat en gång. Det var inte roligt. Vi fick spendera större delen av kvällen på att reparera mittstången som hade knäckts under snömassorna när vi var borta. Sen kan det ju vara utmanande att anpassa livet i kåtan till ett ”normalt” liv i skolan.

Hur håller man sig ren?
– Vi har ju tillgång till dusch i skolan. Någon bastu hos en vän blir det också emellanåt.

Har ni toalett i närheten eller hur har ni löst det med den biten?
– Vi har grävt en latrin på betryggande avstånd. 

undefined
Det gäller att sopa ner snön från tältet. Gör man det inte så kan allting kollapsa.


Kommer ni att föredra hus eller lägenhet längre fram eller blir den här boendeformen också melodin framöver?
– Svårt att svara på i och med att vi inte är klara än. Men det kan säkerligen vara ett alternativ, åtminstone periodvis.

Något annat som man bör tänka på?
– När man ska sätta upp ett tält och ha det så här länge måste man ha markägarens tillstånd. 

 

Karta: Puostijärvi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!