I maj 1992 brann tegelbruket Stråbruken i Överklinten efter att ha varit verksamt i 45 år. På samma plats startade i oktober 1994 pelletstillverkningen av Mikael Bäckmans och hans pappa Martin.
Spån användes bland annat vid vid bränningen och torkningen i tegelbruket. Leverantörerna undrade då vad de skulle göra då de inte hade hade någon ny köpare.
Var nordligast
Martin Bäckman hittade en ny lösning efter att ha fått inspiration av en pelletsfabrik i Säffle.
– Råvaran fanns alltså. Då pappa och jag startade var det den nordligaste pelletsfabriken i norr. Härnösand låg närmast, berättar Mikael Bäckman.
Maskinparken frän starten har hängt med.
– Det är tunga maskiner som det är viktigt att man håller efter och renoverar. Maskinerna i sig kan du inte nöta upp. Det handlar om att hålla dem med fräscha lager så är de i stort sett i samma skick som för 24 år sedan.
– Och pelletspressarna har sett nästan likadana ut i 100 år. De harsitt ursprung i foderindustrin.
24 000 ton
Det första året producerades 7000 ton pellets. Redan andra året växte produktionen till 17 000 ton. Av de 62 pelletsproducenter som Bioenergitidningen berättade om i sin årliga sammanställning placerar sig nu Klintpellets på plats 25 med en produktion på 24 000 ton pellets under 2017. Störst i norra Norrland var Bioenergi i Luleå (SCA) med en produktion på 98 000 ton och en tredjeplacering i landet.
Klintpellets har i dag åtta anställda och produktionen går dygnet runt.
– Vi kör bara kutterspån vid vår pelletsproduktion. Det gör att råvaran sätter begränsningar. Skulle vi använda annan råvara skulle vi tvingas bygga en tork, berättar Mikael Bäckman.
Leveranserna av kutterspån har blivit jämnare nu än tidigare.
– Men vi har vår mest intensiva produktion under sommaren då vi lägger pellets på lager. Vi har lugnare på vintern, men då ökar utleveranserna.
Mer till industrin
För 15-20 år sedan pratades det väldigt mycket om pellets som värmekälla i bostäderna. I dag är det inte alls lika mycket surr runt pellets.
– Bergvärmen har lyckats bra hos privatkonsumenten även om pellets fortfarande är billigt i jämförelse med el och olja.
– Industrin har börjat gå över mer till pellets och det pekar uppåt. Dessutom ser vi att fler privatpersoner skaffar en pelletskamin som gör att de slipper hålla på med ved, säger Mikael Bäckman, som berättar att branschen nu känns ”riktigt stabil”, men att konjunkturen kan påverka.
– Det är klart att vi får en dipp om sågverksindustrin får en dipp. Den står alltid i första ledet då konjunkturen blir sämre.