Det är ingen överdrift att säga att det råder babyboom på gården i byn Gyljeheden några kilometer utanför centrala Överkalix. I gräset hos Anna-Lena Kaati och hennes man Krister Nilsson utforskar de två veckor gamla renkalvarna Násti och Mánno världen tillsammans med familjens taxar och snart tvååriga barnbarnet Amelia. Och inne i huset har drevertiken Alva nyligen blivit mamma till åtta mjukmagade, små valpknyten
–Sedan är här fem ekorrar. Så tänk hur livat det ska bli när de får sina ungar, säger Anna-Lena – som dessutom driver en renfarm där hon tar emot turister.
Därför var det kanske inte så konstigt att det var till just henne telefonsamtalen från grannsamebyn kom när först en kalv hittats bortstött av vajan. Och två dagar senare: ytterligare en. Vilket enligt Anna-Lena Kaati inte är helt ovanligt bland förstagångsmammor i renvärlden:
– Visst funderade jag lite, särskilt vid det andra samtalet. Kalvarna ska ju ha mat med nappflaska var tredje timme dygnet runt. Men sedan tänkte jag att två är bättre en. Då har de ju varandra när jag åker iväg.
Det räddade sannolikt livet på de små kalvarna vars samiska namn, Násti och Mánno, betyder stjärna och måne. Själva verkar de också ha acklimatiserat sig.
– De är inte ens rädda för gräsklipparen, berättar Anna-Lena, som för egen del har en alldeles särskild plats i kalvarnas liv:
– De tror att jag är deras mamma, följer efter överallt och ropar om de inte ser mig.
Men renarna har också blivit bästa vänner med familjens taxar:
– De ligger i samma hundbädd och taxarna tvättar dem.
För att minimera halkrisken inomhus har trasmattor placerats ut på golven. Vanliga blöjor har sedan visat sig fungera perfekt för att mattorna inte ska bli smutsiga. Här sover också renkalvarna– men inte i sängarna.
– Vi har valparna i sovrummet. Så de ryms inte. Däremot har Násti har hoppat upp i soffan, säger Anna-Lena muntert.
För matsmältningens skull får renarna ta dagliga promenader i skogen.
– Allt har gått så bra. Men vi har också fått god hjälp av andra med djur.
Vad händer med kalvarna när de blir större?
– Normalt lär ju vajorna kalvarna om farorna. Men i och med renfarmen kan de få ett bra liv här på gården, säger Anna-Lena Kaati.